Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Utópia

Központ október 13, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborUtópia

Az élet nagy problémáival különböző módon vehetjük fel a harcot. Az egyik leggyakrabban használt módszer a menekülés. Szégyen a futás, de hasznos. A másik lehetőség a problémával való szembenézés, a közvetlen küzdelem. Ha végül pedig nincs lehetőség a nehézségektől való szabadulásra, meg kell tanulnunk együtt élni velük. A napokban elhunyt Steve Jobs-ot parafrazálva, aki azt nyilatkozta, hogy „a halál az élet legjobb találmánya, a változás mozgatórugója”, az életünkben megtalálható problémák értelmet adnak a mindennapjainknak, aktív életre ösztönöznek, megmozgatnak. 

A létkérdés szempontjából oly fontos alapvető nehézségek mellett a mi egyik legnagyobb problémánk a kisebbségi létből fakad. Az erdélyi magyarság minden eszközzel próbálkozott már ennek a helyzetnek a megoldására: egyesek „elmenekültek”, mások „harcoltak”, de a legtöbben megtanultak „együtt élni”. Ennek ellenére, olyan gyógyíthatatlan sebeket hordunk magunkon, amelyeknek a fájdalmai időnként felerősödnek. Vannak akik szándékosan „piszkálják fel” ezeket a sebeket, mert ahol fájdalom van, ott szükség van „orvosra meg gyógyszerre”, pontosabban politikusra és pénzre. A nemzeti kisebbségi lét konfliktusainak a gyakorisága hullámzó, a történelmi korok és a földrajzi koordináták függvényében változik. Sajnálatos módon, a közelmúltunk sem felhőtlen, mert éppen Marosvásárhely szerezte meg a „legproblémásabb” város címet, és mind a mai napig magán hordozza ezt a bélyeget.

A politikai indulatok, amelyek a hatalom és a pénz akaratának vannak alárendelve, folyamatosan újra és újra felerősödnek. A szociális-társadalmi létforma, amely az életünket meghatározza, nagyon jó táptalaj a különféle manipulatív akciók megszervezésére, amelyben végső soron mi csak egyszerű kísérleti alanyokként szerepelünk. Jól megírt forgatókönyvek előadásához olcsó statisztákra van szükség. Ehhez keresnek mindig lelkes önkénteseket. A nemzetiségi kérdések szinte mindig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hatékonyan „mozgósították” a tömeget.

Marosvásárhely most megint a közbeszéd tárgya lett, mert az iskolai és az egyetemi oktatásban elszenvedett „csonkítások” ügyében egyre aktívabb lett a civil- és a közszféra. Van bőven „vevő” erre a témára mind a jobb, mind pedig a bal oldal részéről, mind a román, mind a magyar politikusok háza táján. Van, aki bentről védi a maga becsületét (RMDSZ), van, aki kívülről próbálja megmondani az igazat (EMNP), de összességében, nem történik semmi más, csak a kedélyek felborzolása. Nem lenne szabad most egy újabb nemzetiségi csapdába belesétálni, hanem megfontoltan és távolbatekintően, de a jelent sem meghazudtolva, óvatosan kezelni a problémát. „Merjünk nagyok lenni”, pontosabban ne higgyük el magunknak azt, hogy ennyire könnyen elvehetik identitásunkat, be tudnak olvasztani, el tudnak nyomni.


Share Button
Ennyien olvasták: 774

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.