Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Uz Bence és a politika

Központ június 1, 2012 Vélemény

Uz Bence és a politika

LaciTagadhatatlan: az elmúlt hétvége magyar szempontból talán legélénkebb figyelemmel kísért eseménye a végül elmaradt Nyirő-újratemetés volt. Szomorúsággal kellett konstatálnunk, hogy a másfél esztendeje indult folyamat, amelynek a Spanyolországban elhunyt író Pünkösd vasárnapján való ünnepélyes újratemetésével kellett volna végződnie, nem úgy zárult, ahogyan a szervezők azt eltervezték. A politikai szűklátókörűség, a székely agyafúrtságként feltüntetni kívánt bu(n)ta kivagyiság, a hivatali keresztbetevés miatt végül meghíúsult a Székely Apostol végakaratának teljesítése. Reméljük, nem sokáig.

 

Röviden összefoglalva: az újratemetési szertartás azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus által formai hiba miatt indított közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a múlt pénteken kiadott temetési engedélyt. A szervezők – az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány – az esetért Bunta Leventét, az RMDSZ-es udvarhelyi polgármestert hibáztatják.

Most próbáljuk megvilágítani az eset hátterét. Az történt, hogy az udvarhelyi polgármester, amolyan savanyú a szőlő alapon, azt próbálta elhitetni a közvéleménnyel – és talán magamagával –, hogy a Nyirő újratemetése a vetélytársának, Szász Jenőnek, az MPP polgármester-jelöltjének a kampánycéljaira van kitalálva. Erre talán a legkézenfekvőbb cáfolat, hogy amikor az esemény időpontját rögzítették, akkor még úgy volt, hogy összevont parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak, valamikor november végén. Ekkortól kezdett aggódni Bunta az író feltételezett nyilas múltja miatt. Kár volt. Ha csendben lenyeli a békát, és jópofát vág a dologhoz, s közben igyekszik minden támogatást megadni az esemény zavartalan lebonyolításához, talán nem kavart volna akkora port. De aztán a román média is ráharapott a témára, a fasiszta-horthysta-szálasista „költő” újratemetésére, s onnantól kezdve már egyenes út vezetett idáig. Hogy név szerint ki, kik és milyen szándékból hívták fel a román média és politikum figyelmét a témára, egyelőre nem tudható, de sejthető. A magyargyűlöletük kiélésére csak ürügyet kereső szélsőségesek pedig éltek is a felkínált lehetőséggel. Aztán rendre megszólaltak az RMDSZ vezetői – Markótól Kelemen Hunorig –, s mindannyian helytelenítették, hogy kampánycélra használják az újratemetést. S csak úgy mellesleg maguk is nyilasoztak egy sort Nyirő számlájára.

Az esetnek vannak helyi vonatkozásai is: a vásárhelyi polgármester-jelöltek is valahogy kötelességüknek érezték, hogy kifejtsék álláspontjukat az általuk kellőképpen nem ismert témában. Bizonyára azért, hogy titkos pártfogóik, partnereik kedvére legyenek. Előbb Smaranda Enache ítélte el – emberjogi harcoshoz nem éppen méltó módon – az általa nyilaspártinak vélt író újratemetésére irányuló szándékot, majd Frunda György fasisztázta le – nem először – Nyirőt. Az ahogyan Frunda megfutott a véleménye megindoklását kérő Hír TV-s riporterektől, már-már vígjátékba illett. Hasonlót annak idején csak a korrupciós ügyben érintett Borbély László feleségétől és anyatársától láthattunk.

Összegzésként végül kimondható: az egész tragikomikus történet ha másra nem, arra mindenképpen jó volt, hogy újra Nyirőre, az írói életműre terelje az olvasók figyelmét. Talán az is előrebocsátható: hamarosan Nyirő-kultusz kibontakozásának lehetünk tanúi.

Share Button
Ennyien olvasták: 503

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.