Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Üzenetek Katalóniából

Ferencz Zsombor november 6, 2015 Vélemény

zsombor_kpontAz egyik legfontosabb üzenet az, hogy ne bízzunk vakon a hatóságokban, ne bízzunk az európai intézményekben. Hiába tartják az alapvető emberi jogokat szentnek és sérthetetlennek, sokszor még a törvényesség felett őrködő hivatalos szervek sem tisztelik ezeket. Nem csak nálunk, hanem tőlünk nyugatabbra sem. A korrupciós botrányaitól bűzlő Európai Labdarúgó Szövetség nem mást, mint a katalánok közösségi érdekeit, nemzeti szimbólumait, autonómiatörekvéseit vette üldözőbe. A világhírű barcelonai focicsapatot – a nézőtéren lengetett sárga-piros zászlókért – már több ízben is megbüntette. Ezeket az intézkedéseket pedig a csapat vezetősége megfellebbezte. A nézők pártjára állt, az autonómia ügyét megvédte. Kiállt a közösségi érdekek mellett, még akkor is, ha az UEFA további megrovásokat is kilátásba helyezett. Válaszreakcióként a klub vezetősége megígérte, hogy fellebbezni fog a Sport Döntőbíróságon, a svájci Legfelsőbb Bíróságon és a strasbourgi Emberjogi Bíróságon. Sőt, kilátásba helyezte azt is, hogy Messi és társai az idegenbeli mérkőzéseken a katalán zászló színeiben fognak futballozni. És ez a katalánok másik fontos üzenete. Ne hagyjuk annyiban a dolgokat, ne legyünk kishitűek, ne alkudjunk meg a hatóságokkal szemben.

A focicsapat, a hokicsapat, a kosárlabdacsapat és a kézilabdacsapat a miénk. Azoké a nézőké, akik eljárnak a mérkőzésekre. Akik jegyet váltanak a sporteseményekre, akik anyagilag és lelkileg is támogatják a sportolókat, klubvezetőket. Az utca is a miénk. Azoké, akik benne élünk. Nem másé, nem másoké. És indítottak már számtalan zászló-, himnusz- és utcanévtábla-pert ellenünk, de ezek mind-mind a szólásszabadság, valamint a demokratikus jogállamiság elveivel voltak ellentétesek, okafogyottá váltak, és a feljelentők nevetségessé válásához vezettek. És külön köszönet, elismerés jár minden egyes érintett személynek, aki megvédte a szimbólumainkat, aki kiállt a nyelvi jogokért, aki szembeszállt a rendszerrel. Nélkülük ma sokkal szegényebbek lennénk, sokkal kevesebb közösségi élményben lenne részünk.

Elég nagy az út Katalóniától Székelyföldig, de mégis sok szempontból a katalánokéval azonos problémákkal kell szembenéznünk. A himnusz eléneklése miatt elindított sepsiszentgyörgyi perekkel, a székely hokicsapatok céltudatos legyengítésével, a vásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák elleni jogellenes fellépéssel. A központi hatalom zsarolásával, a régió háttérbe szorításával, a bőrünkön végrehajtott politikai üzérkedéssel. Pedig láthatjuk, a kormányok jönnek és mennek, mi pedig itt maradunk a hitünkkel, elveinkkel, törekvéseinkkel. Ezért is fontos a közösségépítő megmozdulások megszervezése, a nyelvünk éltetése, a jogaink megvédése, a katalán példa követése.

Share Button
Ennyien olvasták: 1325

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.