Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Válaszra váró kérdések    

Szentgyörgyi László október 26, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Ez idő szerint azon folyik a huzakodás – mert komoly vitának aligha nevezhető –, hogy ki, kik az illetékesek egy iskola névadásának ügyében. Mi több, arról, hogy egyáltalán kinek van joga javaslatot tenni erre vonatkozóan. Jogi szempontból tekintve világos a helyzet: az iskolafenntartóé, azaz az érintett önkormányzaté a döntő szó. Hol folyhat mindez másutt, mint Marosvásárhelyen, abban a városban, amelyet az erdélyi magyarság jogérvényesítési küzdelmeinek vonatkozásában eddig frontvárosnak tekintettünk. S talán annak tekintünk ma is. Legalábbis még senki sem szólt, hogy már nem.

Lássuk a konkrét esetet: történt, hogy a Szabad Emberek Pártjának (POL) három vásárhelyi önkormányzati képviselője határozattervezetet nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a város egyetlen általános iskolája, amelyet még számmal jelölnek, vegye fel a Bethlen Gábor nevét. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért éppen a „nagyságos fejedelem”, s nem más, az ötletgazda Radu Bălaș a következőket válaszolta:  „Három néven gondolkodtam: Petőfi Sándor, Aranka György és Bethlen Gábor. Végül azért választottam a Bethlen Gábor nevet, mert az erdélyi fejedelemnek köze volt Marosvásárhelyhez, és nevét a románok is könnyebben ki tudják ejteni”. Mint ismeretes, a városban utca is viseli Bethlen Gábor nevét, és ha minden igaz, hamarosan a szobra is állni fog a főtéren.

A POL eljárása ellenérzést váltott ki mind az érintett iskola igazgatójában, mind helyi RMDSZ-körökben, akik mindannyian azt vetik a határozattervezet összeállítóinak szemére, hogy előzetesen nem egyeztettek velük. Nem ismerem a helyi önkormányzati képviselőtestületben érvényes szokásrendet, de az RMDSZ dolga egyszerű: ha nem tetszik a javaslat, leszavazza. Ilyen értelemben nyilatkozott a „Szövetség” városi szervezetének ügyvezető elnöke is: „A POL-osok nem kerestek meg minket, hogy tárgyaljunk a névadásról, nem egyeztettek az érintett iskola vezetőségével sem. Ez jelen pillanatban a POL magánakciója, s ha így marad, mi nem fogjuk megszavazni a határozattervezetet” – jelentette ki Kali István. Hasonlóképpen elégedetlen Körtesi Sándor, az érintett iskola igazgatója is, aki azt sérelmezi, hogy a határozattervezet benyújtása előtt nem egyeztettek vele, illetve az iskola tanári és szülői közösségével.  Pedig – mint mondta – maguk is nevet szeretnének adni az iskolának, de eddig úgy érezték, ennek még nem jött el az ideje. Hogy miért, arról nem nyilatkozott.

Az eset kapcsán felvetődik néhány sürgősen megválaszolandó kérdés: miért gondolják azt egyesek – például Kali István, illetve Körtesi Sándor –, hogy a névadás csak és kizárólag rájuk tartozik, hogy ők a legilletékesebbek ez ügyben, valamint, hogy mi kifogásuk van az ellen, hogy Bethlen Gábor nevét vegye fel az iskola – esetleg arról van szó, hogy nem tőlük származik az ötlet? –, illetve ha már annyira szívügyüknek tekintik a névadást, akkor miért nem álltak elő eddig a saját javaslataikkal, ki vagy mi akadályozta meg őket ebben?

Amíg ezekre a kérdésekre elfogadható választ nem kapunk, addig gondolhatunk bármit. Még azt is, hogy alkalmatlanok a vállalt feladatokra… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1235

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.