Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Választások után, választások előtt

Központ május 29, 2014 Vélemény

LaciokMORGÓ

Választások után, választások előtt

Túl vagyunk az Európa-szerte enyhén szólva mérsékelt érdeklődés által övezett EP-választásokon. Az RMDSZ-nek – a magyar lakosság szavazataira utazó egyetlen pártként – sikerült átlépnie az 5 százalékos küszöböt. Hogy a sikerhez mennyire járultak hozzá Semjén Zsoltnak és Orbán Viktornak az RMDSZ melletti szavazásra buzdító felhívásai, vagy az a tény, hogy az esemény kormányzati pozícióban találta a „szövetséget”, a hozzáértők bizonyára kimutathatják. A lényeg: az RMDSZ-nek két képviselője lesz az Európai Parlamentben. Igaz, a szavazatra jogosult magyarok mindössze bő egyharmadát sikerült ezúttal mozgósítaniuk. Az abszolút számokat tekintve az idei 350 000 voks 80 ezerrel elmarad a 2009-ben begyűjtöttnél, illetve 110 ezerrel kevesebb a 2007-es választásokon az RMDSZ-listára, illetve a függetlenként indult Tőkésre leadott szavazatok számánál.

Az RMDSZ-t a legkritikusabban megítélők szerint lendíthettek a szavazókedven a magyar kormánypártok vezetőinek megnyilatkozásai, de az RMDSZ-nek az erdélyi magyar politikában betöltött egyeduralkodói szerepét amúgy semmi sem veszélyeztette, az „neptunilag” garantált. A román hatalmi garanciavállalásnak, mint minden hasonló politikai paktumnak bizonyára megvan az ára. Ezzel is, főként ezzel magyarázható, hogy autonómia-, egyetem- és egyéb gazdasági ügyekben nincs előrelépés. S valószínűleg nem is lesz, ameddig marad az RMDSZ jelenlegi politikai vonalvezetése. A választások utáni diadalittas kijelentésekből ítélve pedig sokan úgy gondolják, semmi ok a változtatásra.  

És itt jön a képbe a Fidesz-KDNP-nek a megváltozott viszonyulása az RMDSZ iránt. Aminek megvolt az előzménye, hisz sokak szerint a szervezet csúcsán történt személycsere is ezzel magyarázható. Az sem véletlen, hogy a nagyobbik kormánypárt a székelyföldieket fogadta el partnereként, velük találja meg inkább a közös hangot. Az a tény, hogy előbb Szász Jenőt, majd Tőkés Lászlót is kivonta az erdélyi magyar politikai színtérről, azt bizonyítja, hogy ezentúl nem az RMDSZ vetélytársait támogatja elsősorban, hanem annak megújulását próbálja a maga eszközeivel elősegíteni az azon munkálkodó politikusok felkarolása által. Mert, ne feledjük, a Fidesz-KDNP idézett „jóindulata” sem önzetlen – köztudott: a politika fokozottan érdekorientált tevékenység –, annak bizonyára megvan az ára. Merthogy azt az RMDSZ legelfogultabb hívei sem hihetik, hogy egyik napról a másikra feledésbe merülhet mindaz a kritika, amit például Kövér László fogalmazott meg nem egyszer a szerinte bolsevista fogantatású „érdekvédelmi és közképviseleti” szervezet számlájára.

Hogy miként alakul majd az erdélyi magyar politikai felépítmény – például milyen sors vár majd az EMNP-re, hagyják lassan kivérezni, vagy az MPP-hez hasonlóan, nekik is az RMDSZ csatolt részeként való túlélés lehetőségét kínálják majd fel –, nos, az a jövő titka.    


Share Button
Ennyien olvasták: 474

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.