Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Választhasson a választópolgár!

Központ október 5, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborVálaszthasson a választópolgár!

Nem az ünneprontás szándéka, hanem a józan ész diktálja a felmerülő gyanakvó kérdést, hogy mi vezérelhette a marosvásárhelyi magyar politikusokat egy közös rendezvény megszervezésére? Most, amikor még mindig a szétmorzsolódás és az ellenségeskedés jellemzi a közéletet, amikor egyesek a mérgező ciánt, mások pedig a magyar Deng Xiaopinget vélik felfedezni a vetélytársaikban, a vásárhelyi „alattvalók” egy asztalhoz ülnek és egyezséget kötnek az október 6-i megemlékezés közös lebonyolítására.

Joggal merül fel bennünk a gyanú, hiszen Marosvásárhelyen már többéves hagyománya van a külön ünneplésnek. Ahány magyar szobor és emlékmű van a városban, szinte annyi helyen rendezik meg évről évre a márciusi megemlékezéseket. Az évek múlásával, bár egyre növekedett az ünneplésnek helyt adó rendezvények száma, a résztvevők aránya folyamatosan csökkent. Talán éppen ez lehetett az egyik legfőbb oka a mostani váratlan összefogásnak, mert köztudott, hogy a politikusok nagyon kedvelik a népes auditóriumot, márpedig a megosztás a hallgatóság megtizedelésével és a „munkájuk tárgyának” az elveszítésével járt volna.

Félretéve a kétkedő morfondírozásokat, el kell ismernünk, hogy éppen ideje lenne az összefogás ösvényeit is felkutatni. A sok éven keresztül folytatott kirekesztő és bomlasztó politizálás olyan állapotba hozta az erdélyi magyarokat képviselni szándékozó szervezeteket, hogy talán minden eddiginél gyatrább esélyekkel néznek a jövő évi választások elé. Könnyen a valódi parlamenti képviseletet nélkülöző kisebbségek sorába kerülhetünk. Ilyen szempontból örvendetes a vásárhelyi szinten megmutatkozó összefogási szándék, és mélységesen felháborító a „három a magyar igazság” pártvezéreinek folyamatos acsarkodása.

Tudjuk jól, hogy a magyar választók szavazatain marakodó politikai pártok közül mindegyik „a mi javunkat akarja”, a politikusok pedig „jóhiszeműen végzik munkájukat” és a „közösséget szolgálják”. Azt is elhisszük, hogy mindegyik párt polgármesterjelöltje a lehető legesélyesebb a győzelemre. Voltak ellenben olyan előzmények a vásárhelyi jelöltindítások esetében, amikor egy-egy kényelmetlen közéleti személyiséget alkalmatlansági eljárással kirekesztettek a nyílt megmérettetésből. Másokat pedig sikerült „demokratikus” úton eltávolítani, vagyis csak a kieső helyeket biztosították nekik a listán. Ezek ellen nem tudott semmilyen formában fellépni a választóközönség, legfennebb a távolmaradással vagy az „ellenszavazattal” (ha egyáltalán volt erre lehetőség). Bármiféle látnoki igazmondás és politikai alku, amely az esetlegesen győztes közös polgármesterjelölt személyét határozná meg, nem helyettesítheti a választói akarat kinyilvánítását, az előválasztást. Hadd mondják el a véleményüket maguk a szavazók, kit, kiket látnának szívesen a város élén, a városvezetésben és a bukaresti bársonyszékekben. Szükség lenne már egyeseket „beszavazni”, másokat pedig sürgősen „kiszavazni” onnan, mert túl sok az elavult „hungaricum”, mind a városházán, mind a törvényhozásban.


Share Button
Ennyien olvasták: 581

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.