Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Van baj elég…    

Szentgyörgyi László július 16, 2019 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Alig néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ azzal lármázta tele a médiát, hogy a  román kormány által sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási kódexbe olyan passzusok kerültek, amelyek visszalépést jelentenek a kisebbségi jogok terén, lehetővé teszik bizonyos anyanyelvhasználati jogok visszavonását. Az ügyben megszólalt a magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter is, aki szintén a már megszerzett jogok elvesztése miatt tiltakozott. (Valószínűleg a 20 százalékos etnikai küszöb alkalmazásának új szabályára gondolnak, hogy a legfrissebb adatok alapján tennék kötelezővé a vonatkozó jogszabály alkalmazását.)

A hivatalos RMDSZ-állásponttal némileg vitába szállt a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), amelynek Szigeti Enikő által jegyzett közleményében cáfolják a „szövetségi” politikusok állítását, mondván: szerintük nem történt jogvesztés a romániai magyar közösség szempontjából, az új közigazgatási kódex nem jelent visszalépést a nyelvi jogok terén. Mondjuk: az eddigi tapasztalatok alapján hajlamos vagyok inkább a CEMO véleményével azonosulni.

Mit is állít a CEMO? Azt, hogy visszalépés talán abban a passzusban található, ahol a kisebbség számaránya 20 százalék alá csökken – a legfrissebb népszámlálás adatai alapján –, az új jogszabály kisebbségi anyanyelvhasználatra vonatkozó rendelkezései nem lesznek érvényesek. Ez valóban visszalépés, hisz a korábbi jogszabály szerint az etnikai arányok változásától függetlenül a jogok maradnak.  Azt a CEMO is elismeri, hogy mindez súlyosan érintheti például Kolozsvárt, ahol a magyarság számaránya már jóval a 20% alá süllyedt, pedig igencsak jelentős 50 ezres magyar közösség él ott.

Nézőpont kérdése, hogy kinek mi kevés, mi sok. Míg az erdélyi magyarság kollektív jogainak szempontjából tekintve az új közigazgatási kódex túl kevés jogot biztosít, addig a sovénnacionalista nagyromán oldal szerint túlzottan is sokat. Olyannyira, hogy a székelyföldi románság állítólagos hátrányos megkülönböztetése, eltűnése miatt riogató Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület több mint száz tüntetőt utaztatott Bukarestbe, ahol az RMDSZ „zsarolásának” engedő román kormány „árulása” miatt tüntettek.  Legfőbb kifogásuk, hogy az új közigazgatási jogszabály alkalmazása a második hivatalos nyelvvé tenné Romániában a magyart. Ami mégiscsak megengedhetetlen – legalábbis a zöld románok szerint.

Van baj elég – mondhatná egykori román szomszédom, ha élne. Hát még, ha azt is megérte volna, hogy lássa, milyen szellemi magaslatokba jutottak el azok, akik legújabban Székelyudvarhelyen firkálták tele egy kazánház falát magyarellenes szövegekkel.

Share Button
Ennyien olvasták: 1351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.