Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Vásárhelyen a helyzet változatlan

Szentgyörgyi László június 4, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Csíksomlyóról hazatérőben szegezte nekem a kérdést budapesti ismerősöm, aki kíváncsi és alapos médiafogyasztóként aziránt érdeklődött, hogyan is állnak dolgaink itt, Vásárhelyen, különös tekintettel a 2020-ban esedékes helyhatósági választásokra.

Meglepetésemre ismerte Soós Zoltán nevét, aki az RMDSZ polgármesterjelöltjeként mérette meg magát 2016-ban, s akiről azt is tudni vélte, hogy múzeumi igazgatóként eredményes munkát végez. Értetlenségének adott hangot, amikor elmondtam, a választások után szinte teljesen ejtették a „szövetségi” vezetők, s egyelőre semmi jele annak, hogy neve szóba jöhetne, amikor az RMDSZ jövendő polgármesterjelöltjének személyéről döntenek majd.

Ama kérdésére, hogy ha nem ő, akkor ki, sajnos nem tudtam a választ. Pedig, ha jól meggondolom, most már lassan ideje lenne előállni a polgármesterjelölt nevével, hisz a ciklus felénél tartunk. Nem kell ahhoz politikai tanácsadónak lenni, hogy megállapítsuk: a választásig hátralevő időt arra kellene használnia az RMDSZ-nek, hogy felépítse az esélyes jelöltet – legyen az bárki. Ha egyáltalán komolyan gondolják, hogy esélyes jelöltre van szükség. Az előzmények ismeretében kételyeink akár jogosnak is nevezhetők.

Egyértelműnek tűnik – már csak a hivatallal járó gyakori közszereplés lehetőségének okán is –, hogy az alpolgármesterség kiválóan alkalmas lehetne egy esélyes jelölt személyének ismertté tételére. Józan paraszti ésszel azt gondolnánk, hogy ezt az RMDSZ-ben is hasonlóan látják. És ennek megfelelően cselekednek. De nem.

Ha így lenne, akkor feltehetőleg nem a jelenlegi személy töltené be az alpolgármesteri tisztséget. Abban egyezzünk meg, Makkai Gergely nem az a személy – már csak életkoránál, habitusánál fogva sem –, akinek esélye lehetne győzni. Egy Florea-szerű vetélytárssal szemben különösképpen nem.

Vagy nem is a győzelem a cél? Csak szemfényvesztés, figyelemelterelés a kampányidőszakban mutatott kincstári optimizmus, a mímelt elszántság, s a háttérben már meg- és kiegyeztek? Volt már erre példa. Gondoljunk csak a 2000 utáni, a jelenlegi polgármesterrel szembeni szégyenteljes és demoralizáló hatású vereségek sorozatára. Amelyekért soha senki nem vállalta a felelősséget, mi több: soha senkit nem vontak felelősségre.

Ismerősöm érdeklődésére, ha nem akarom megkerülni a választ, márpedig eszem ágában sincs, azt kell mondanom: Vásárhelyen a helyzet változatlan. Változatlanul rossz. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 875

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.