Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Vásárhelyen áll a bál

Szentgyörgyi László július 31, 2019 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Már megint a politikáról, már megint az RMDSZ-ről írok, s higgyék el, nem jókedvemben teszem. Csakhát rákényszerítenek a körülmények, mert újra – még mindig – áll a bál, folyik a kíméletlen adok-kapok a szervezetben. Persze „érdekvédelmileg és közképviseletileg”, hogyan is másként. Aminek következményei aztán rajtunk, választópolgárokon csattannak.

Miért is folyik az eszeveszett háború, mi lehet a tétje a ritkán látott vehemenciával folyó küzdelemnek? Lévén szó politikáról – ami köztudomásúlag ott kezdődik, ahol az erkölcs véget ér – a válasz kézenfekvő: a hatalomról. Nyilvánvalóan a hatalom a politikai küzdelem legfőbb, talán egyetlen célja. Azért kell a politikusnak a hatalom, hogy életbe ültethesse a társadalom javát szolgáló elképzeléseit. Szerencsés esetben a hatalom eszközként szolgál a politika kezében a társadalom szellemi, lelki, erkölcsi épülését célzó programok életbe ültetésére.

Mifelénk, sajnos, nem ez a jellemző, tájainkon a hatalom pusztán cél. Ha megvan, azonnal megfeledkeznek – mármint a politikusok – minden választási programról, ígéretről. A hatalom birtokában azon nyomban nekilátnak saját személyes, elsősorban anyagi természetű érdekeik minél szélesebb körű érvényesítéséhez.

A hatalomért folyó küzdelem elsősorban választások előtt fokozódik. Akárcsak valaha a nemzetközi helyzet. A nagy helyezkedésben, a lehetséges jelöltségek leosztásakor nem mindegy, ki milyen vezető tisztséget tölt be a szervezetben, ki mekkora befolyással bír a döntések meghozatalában. Ilyenkor értékelődik fel egyebek mellett egy városi szervezet elnöki pozíciója is.

Lássuk a konkrét esetet: történt, hogy hónapokig, mondhatni évekig tartó belső háborúskodás után, Péter Ferenc megyei elnök nyomására lemondatták Vass Levente vásárhelyi elnököt, majd felfüggesztették a teljes városi választmányt. Az időzítés nem véletlen: jövőre helyhatósági lesznek, s Péter Ferenc – gyaníthatóan a mögötte álló „régiek” nyomására – elérkezettnek látta az időt, hogy félreállítsa az önjárónak bizonyult Vasst.

Emlékeztetnék arra, hogy alig öt esztendeje Vass Leventét egyszer már szinte sikerült Frunda Györgynek végleg kiiktatnia a politikából. Meglepetésre Vassnak sikerült talpra állnia, s a városi elnökség mellé parlamenti mandátumot is szereznie. Akkor hibázott nagyot, amikor elhitte – vagy elhitették vele –, hogy a játszmának vége. Hiába áll mögötte – legalábbis a közhiedelem szerint – az országos elnök, Kelemen Hunor, a Markó-Borbély-Frunda hármasfogat befolyása nem szűnt meg, ma is képesek akaratukat érvényesíteni a szervezeten belül.

Még mielőtt, ha akaratlanul is, azt a hamis látszatot kelteném, hogy jó és rossz áll itt szemben egymással, sietek kijelenteni: szó sincs hasonlóról. A régiek, s mai eszközembereik jól ismertek, különösen tetteik révén, de Vass Leventének is megvan a maga sara: a mostaninál alkalmatlanabb, személyes közreműködésével összeállt vásárhelyi önkormányzati képviselőcsoport még nem irányította a várost.

Az a tény, hogy egy általuk pozícióba juttatott, de időközben alkalmatlannak bizonyult alpolgármester – lásd Makkai Grigore esetét – elmozdítására egy esztendő sem volt elegendő, sokmindent elárul a szervezetben uralkodó viszonyokról.

Ami most folyik, nem más, mint pitiáner célokért folyó hatalmi harc, a megmutatom én, ki az úr a szemétdombon szerű kakaskodás újabb megnyilvánulása. A legnagyobb baj: a jelek szerint tőlük másra, többre nem számíthatunk. Ami a jövőre nézvést nem sok reménnyel kecsegtet.

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1335

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.