Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Vásárhelyi Csorgatag

Központ december 26, 2013 Vélemény

MolnarTiborVásárhelyi Csorgatag

– Kedves Peti András, gratulálok a Vásárhelyi Forgataghoz, hiszen önök is tevékenyen részt vettek mind a szervezésben, mind a lebonyolításban. / – Köszönöm. / – A Forgatag egyértelmű sikersztori, hiszen a becslések alapján mintegy harmincötezren vettek részt rajta öt nap alatt, ugyanakkor Dorin Florea szerint diverziókeltő és megosztó rendezvény volt. Továbbá azt is kijelentette, hogy ameddig ő Marosvásárhely polgármestere, addig színtiszta magyar rendezvény továbbra sem lesz a városban, mármint a főtéren. Adódik a kérdés: hogyan tovább, ennek ellenére megrendezik jövőre is? / – Meg. Az a kompromisszumos megoldás született, hogy Florea beenged a főtérre, amennyiben román rendezvényeket is beiktatunk a programba, illetve megváltoztatjuk a nevét. / – Mire? / – A polgármester mind a Florea-gatag mellett kardoskodott, de ebbe persze nem mentünk bele, így a Vásárhelyi Forgatag új neve: Vásárhelyi  Csorgatag: fele apa – fele víz.

– De hiszen ez akkor nem lesz egyéb, mint az általa megálmodott és bebukott Impreuna – Együtt!

– Távolról sem; habár látszólag sok román rendezvény is helyet kap, valójában a magyar jelleg fog dominálni, mondok is egy példát: a Forgatagon nagy sikere volt a tematikus városnéző sétáknak, ezt jövőre megszervezzük külön a románoknak is, csakhogy amíg ők húsz percig nézik majd a Bodor-kút helyén éktelenkedő ortodox templomot, másik húszig meg a másikat, addig mi napokig a többi épületet.

– Kezdem kapiskálni… Az idei programsorozatból mit tartanak meg?

– Nagyjából mindent, csak több lesz a vizes rendezvény, ha már Csorgatag, ugye.

– A Marosvásárhelyiek Világtalálkozója is kétnyelvűvé válik?

– Az nem, de nem rosszindulatból marad színmagyar, hanem objektív okokból. A Világtalálkozó elsősorban a nagyvilágba kitántorgott vásárhelyi magyarokról, magyaroknak szólt…

– Igen, és?

– Mi és? Mégis milyen románok látogatnának haza rá? Ők nem nagyon tipliztek el innét, csak jöttek.

– Aláírom. De jövőre is Nagy István fogja műsorvezetni a gálát? Mert egyesek szerint túl humorosra vette a figurát, nem igazán illett az ünnepélyes hangulathoz.

– Igen, ő, de megoldottuk, hogy még véletlenül se érhesse efféle kritika vagy rágalom legközelebb: Gáspárik fogja megírni neki a felkonfokat. De még lesz néhány változtatás a gálaműsorban, az ideihez képest: Keresztes Ildikó helyett Madonna fog énekelni, Vízi Imre helyett Roger Waters, és a Kővirág együttes helyett a Rolling Stones. Ja, és nem Sebestyén Aba lép fel, hanem az Abba. Természetesen csak viccelek.

– Színházi előadások?

– Mi az hogy! A Bányavirág és a Bányavakság nagy sikerére való tekintettel bemutatásra kerül Székely Csaba legújabb, Verespatakról írt darabja, a Bányaviszontagság. De az igazi nagy dobás az István, a király lesz!

– Melyik, az Alföldi Robertás verzió? Mert akkor már inkább egy Csipike-bábelőadás.

– Dehogy! Egy teljesen új adaptáció, Kovács Levente rendezésében, szabadtéri előadásban.

– És Florea ezt engedélyezni fogja, hogy Vásárhely központjában előadják az István, a királyt?!

– Igen, már levajaztuk vele, persze muszáj volt bizonyos engedményeket tennünk, például Decebal és Traian is szerepel majd benne. Amúgy Dorin Florea fogja játszani Decebált.

– Ha a végén a kardjába dől, akkor okés. De kik alakítják a főszerepeket?

– Természetesen Nagy István lesz István, Gáspárik Attila Koppány, Mende Gaby Sarolt, Portik Vilmos Laborc, Kádár Annamária Melinda, Böjte atya Asztrik főpap, és az alpolgármester asszony, Ionela Ciotlaus Réka.

– Románul fog énekelni?!

– Persze, hogyaszongya: Taticule, te-am visat asta-noapte, stateai in patru locuri simultan, sus in cetate…

– És Torda?

– Az még nyitott. De a bilingvitás szellemében Tordának román neve lesz, vagy Turda, vagy Campia Turzii, még meglátjuk. Viszont a Csipikével ráhibázott, ugyanis lesz egy Csipike-előadás is, csak nem bábjáték, hanem vásárhelyi tisztségviselők által előadva, ezzel is erősítve a lokálpatriotizmust.

– Éspedig?

– Ciprian Dobre játssza majd Csipikét, úgyis Csipinek becézik. A csaja, Tipetupa szerepét Lokodi Edit Emőke vállalta, továbbá Csegzi Sándor Kukucsiként, Benedek István Bagoly doktorként, Brassai Zsombor pedig Csigabigaként fog domborítani.

– A polgármester nem akart játszani benne?

– Dehogynem, és fog is, méghozzá dupla szereposztásban: ő lesz a budikilincs, azaz Rettenetes Réz Úr, valamint Vadmalac, az Ebadta.

– Milyen újdonságokkal rukkolnak még elő? Említett valami vizes rendezvényeket…

– Ja. Úszóverseny a Turbinában, vadvízi-evezés a gátnál, és kajak-kenuzás a Poklos patakban. Utóbbit személyesen a románnak tartott lipován olimpiai bajnok, Iván Pucájkin fogja megnyitni.

– Vetélkedők?

– Naná! Például sörivó- és paszulyfőzelék-evő verseny, a Maros-parti finGoKart pálya mellett. És kulturális kvízek, például a „Ki tud többet Bernády Györgyről?”, illetve „Ki tud többet Dorin Floreáról?”. Habár az utóbbi dobogósait lehet láncra is verik majd ott helyben.

– Nyugdíjasoknak szóló rendezvények?

– Már a Forgatagon is volt Egészségsarok, vérnyomásmérés, vércukorszintmérés, vérsószintmérés, testtömeg- transindexmérés satöbbi, ezeket jövőre a B&B Gyógyszertár szexi alkalmazottai fogják végezni, monokiniben.  De most lesznek egyebek is, például a csokoládéevés jótékony hatásait ecsetelgető Kilyén Milka művésznő zenés-táncos produkciója, vagy a „Szenvedélybetegségek gyógyítása tejtermékekkel”, a Bonus Pastor és a Tehénpásztor egyesületek közös szervezésében.

– Elég sok cigány, pardon, roma is él városunkban, őket teljesen mellőzik?

– Dehogy! Létrehozunk egy ún. Cigányszigetet a Hidegvölgyben, rengeteg tematikus rendezvénnyel. Bemutatkozik majd a Kerecsenszarka Hagyománylopó Egyesület, a Rézgárdisták, lesz ócskaWass Albert szavalóest, aztán Kalap- és Pendelyvásár, hagyományos cigány mesterségek bemutatása, úgymint üstfoltozás, csatornázás, tyúkprivatizálás, kéregetés, csórélás, markecolás…

– Már csak egy kérdésem van: ki fogja mindezt állni? Mert a Polgármesteri Hivatal az idén se csengette ki a megígért lóvét, és ha Orbánék véletlenül nem nyernek jövő tavasszal…

– Akkor elhívjuk Gyurcsányt.

– Minek?

– Mert ő tudja a legszebben mondani…

– Mit?

– Azt, hogy: elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!!!


Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.