Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Vásárhelyi Egyeztető Fórum

Központ január 30, 2014 Vélemény

Vásárhelyi Egyeztető Fórum

Az utóbbi évek fejleményei, a politikai téren elszenvedett kudarcok, valamint a civil kezdeményezések által elért eredmények egy olyan ellentmondásos helyzetbe sodorták a várost, amelyben magyarok állnak a magyarokkal szemben. Az élet szinte valamennyi területén megtaláljuk azokat a törésvonalakat, amelyek külön táborokba rekesztik a valójában ugyanahhoz az oldalhoz tartozó különféle csoportosulásokat.

 

Így fordulhatott elő, hogy a CEMO-nak kellett jobb belátásra bírnia a város magyar tanácsosait, hogy állítsák meg a város iskoláinak az elrománosítását, Lakó Péterfi Tündének kellett kirobbantania az árcédula-botrányt, hogy a magyar nyelv visszakerüljön a mindennapjainkba, és az EMNP-nek kellett kezdeményeznie a Forgatagot, hogy végre egy saját rendezvényünk is legyen városunkban. Minden egyes eredmény elérését konfliktusok, viták, egyeztetések, majd a legvégén az összefogás előzték meg. Tanulva az eddigi események példájából, a vásárhelyi politikusok, egyházfők, civil aktivisták, szakemberek, intézményvezetők és üzletemberek egy olyan fórumot kellene létrehozzanak, amely közös nevezőre juttatná a közösségünkön belüli érdekcsoportok elképzeléseit, és megteremtené az egységes fellépés alapfeltételeit. Vásárhelyen nagy számban ugyan, de kisebbségben élnek a magyarok, ezt hangoztatják az eredménytelenségüket kimagyarázó politikusok is, tehát éppen ezért volna olyan égető szükség az érdekek összehangolására. Természetesen más erdélyi városokban is indokolt lenne egy-egy ilyen helyi egyeztető bizottság létrehozása, mivel ennek hiányában felőrlődnek az erők, gyengül az érdekképviselet.

A hatalomgyakorlással elfoglalt személyek, bár figyelembe veszik a közösségi szempontokat is, fontosabbnak tartják a partnereikkel való jó együttműködést, a közbeszerzési pályázatok elnyerését, a vezetői pozíciók megtartását, az intézményeken belüli béke megőrzését. Ezzel szemben, a „lelkes amatőröknek” nincs veszítenivalójuk, nem köti őket semmiféle megfelelési kényszer, és emiatt merészebben, sőt „pofátlanabbul” ki merik mondani a közösségi sérelmeket. Elfogadhatnánk azt a feltételezést, hogy az igazság valahol a két véglet között található, de akkor az érintett „megalkuvóknak” be kellene mutatniuk az említett fórumon azokat az érveket, amelyekkel meggyőznék a „forrófejű” civileket, hogy érdemesebb időnként beállni a sorba és elfogadni bizonyos kompromisszumokat, amelyek belátható időn belül garantáltan meghozzák a kívánt eredményeket. Ezeknek az érveknek a hiányában azonban, a jelenlegi kisebbségpolitikai eredmények tükrében, nem várható el az RMDSZ (kényszer)választóitól, hogy kitörő lelkesedéssel fogadják a román pártokkal való folyamatos egyezkedésüket.

Gyakorlatiasabb kérdésfelvetésben, előfordulhat például az, hogy valamelyik vállalkozónk, tekintettel a partnerségi viszonya által megszerezhető állami vagy önkormányzati megrendelésekre, olyan anyagi forrásokhoz juttatja a közösségünk tagjait, amelyek nagyobb fontossággal bírnak, mint a kisebbségi jogok teljes körű betartása. Vagy az egyházaink elöljárói olyan érveket hozhatnak fel, amelyek az ingatlanjaik bérbeadását támasztják alá a saját közösségük tagjai általi használatuk ellenében, a megszerezhető anyagi alapok és a közösségi élet fellendítése érdekében.

Egy másik fontos kérdésben, a Kultúrpalota mellé tervezett parkolóház esetében is szintén megoszlanak a vélemények. Nem láttunk még egy olyan látványtervet sem, amely az építészeti örökség megtartását vagy feljavítását garantálná, márpedig itt is a részletekben rejlik a lényeg. És azok hiányában – vagyis a kezdeményezők meggyőző szakmai érvei nélkül – a tiltakozások folytatódni fognak. Az egyeztetésre váró kérdések sora itt nem ér véget. Hol és hogyan építsenek kerülőutakat Vásárhelynek? Mi legyen a magyar iskolákkal, egyetemekkel? Mennyire radikalizálódjanak a politikusaink? Minden egyes témában egységes álláspontot kellene kialakítaniuk.

Visszatérve az egyeztető fórumra, annak összetételében helyet kellene kapniuk, a helyi politikai alakulatok vezetői, az egyházi vezetők, a közintézmények magyar vezetői, a civil szervezetek, a diákok, az üzletemberek és a nyugdíjasok képviselői, de ugyanúgy a polgármester magyar tanácsadója, a már említett civilek, és a városunk többi, közszolgálati munkában jeleskedő személyisége. Ha minden számottevő személy és csoportosulás érintve lesz az egyeztetésekben, akkor sokkal nagyobb eséllyel indulna a polgármester-jelöltünk is a legközelebbi választásokon.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 414

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.