Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Vásárhelyi polgármester-jelölt kerestetik

Központ december 12, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Vásárhelyi polgármester-jelölt  kerestetik  

Igencsak felborzolta a kedélyeket Dorin Florea polgármester múlt szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésével, miszerint „fogyatékosokká válnak azok a magyar tanulók”, akik nem vegyes tannyelvű iskolába járnak, és nem tanulnak meg jól románul. Az enyhén szólva szerencsétlen megfogalmazás – a városháza illetékesei szerint helytelen fordítás – élénk tiltakozást váltott ki városszerte, sokan – civilek és kevésbé civilek – a polgármester városvezetői alkalmatlanságát hangoztatták. Sőt volt, aki egyenesen lemondásra szólította fel Dorin Floreát. 

S akkor máris eljutottunk a nagy kérdéshez: ki lehet, lehetne a magyar polgármester-jelölt a soron következő választáson? A kérdés nyilvánvalóan költői, hisz a ciklus félidejéhez is csak jövő év derekén érünk, de szerintem azért nem hiábavaló jó előre tisztázni néhány dolgot. Például elsőként meg kellene rajzolni az esélyesnek ítélt jelölt robotképét. Tisztázandó: férfi legyen-e ,avagy nő? Idősebb, tapasztaltabb, avagy fiatal, lendületes személy lehet a legalkalmasabb? Valamely párt meghatározó kulcsfigurájának, avagy laza pártkötődésűnek, esetleg függetlennek kell lennie az esélyes jelöltnek?

Mindenesetre az már most kimondható, hogy egyetlen, közösen támogatott polgármester-jelöltben és egyetlen képviselőjelölt-listában kell gondolkodnia a vásárhelyi magyarságnak, illetve felelős vezetőinek. A kulcskérdés: van-e, lesz-e annyi tisztánlátás, felelősségtudat a helyi politikai vezetőkben, hogy megbirkózzanak az összefogás feltételeinek kimunkálásával járó gigászi feladatokkal, s végül annak megvalósításával.

A lényeg: az erdélyi magyar politikai pártoknak országosan és stratégiai jelentőségű ügyekben az összefogást, az egységes fellépést, helyi szinten, ott, ahol a helyzet megengedi, azaz az etnikai arányok olyanok, hogy a versengés nem veszélyezteti a magyar képviseletet, nos, ott a versenyt kell támogatnia.

Marosvásárhely, különleges helyzete folytán, egyértelműen az összefogást igényli. Akik képesek ezt felismerni, megfelelni ennek a követelménynek, azok méltóak lehetnek a közösség további bizalmára, akik viszont nem, azokról végérvényesen meg kell feledkeznünk…

Share Button
Ennyien olvasták: 580

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.