Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Vass Levente – Bernády György: veseremegtető hasonlatosságok

Központ február 25, 2012 Vélemény

tajbinaVass Levente – Bernády György: veseremegtető hasonlatosságok

Bizonyára köztudomású, hogy rengeteg érdekes egybeesés fedezhető fel az Egyesült Államok két legismertebb és legnépszerűbb elnöke, Abraham Lincoln és John F. Kennedy között, illetve meggyilkolásukkal kapcsolatban is. Íme, néhány ezek közül: Abraham Lincolnt 1846-ban választották a Kongresszusba, John F. Kennedyt 1946-ban; előbbi 1860-ban lett elnök, utóbbi 1960-ban; Lincoln és Kennedy neve egyaránt hét betűből áll; mindketten sokat foglalkoztak az állampolgári jogokkal; mindkettejük felesége elvetélt, mialatt a Fehér Házban éltek; mindkét elnököt egy pénteki napon puffantották le, és mindkettejük merénylőjét még a tárgyalás előtt kigittelték; satöbbi.

 

Vass Levente az Erdély TV Erdélyi Kávéház címet viselő műsorában vendégeskedett a minap; tudják, az a laza, fesztelen hangulatú műsor, amelybe Gáspárik Attila hetente meghív valakit, és mesél neki magáról. Szó esett szakmáról, karrierről, családról meg egyebekről, majd a traccsparti vége felé – a polgármester-jelöltség kapcsán – a riportalany egyszer csak (huncut mosollyal ajakán) megjegyezte: „…az idén száztíz éve, hogy Bernády Györgyöt, a 38. életévét taposva, hasonlóan hozzám, polgármesternek választották”. És valóban: Bernády 1864-ben született, és 1902-ben közfelkiáltották polgármesterré; Vass Levente 1975-ben, és most 2012-t írunk, tehát érvényes a taposásos hasonlat. Sőt, ha kissé behatóbban vizsgálódunk, felfedezhetünk egy egész sor egyéb analógiát is…

Mindketten doktori címmel bírnak. Mindketten tavasszal születtek, ráadásul mindketten áprilisban, és mindketten egy szombati napon; a Donáth úton mocorogtak már az orgonák. A kínai horoszkóp szerint 1975 a Nyúl éve volt, 1864 a Patkányé (mindkét állat négylábú, rágcsáló, szapora, szőrös és büdös). Egyikük sem marosvásárhelyi születésű: Vass Levente Kézdivásárhelyen jelentkezett be, Bernády Bethlenben, ráadásul a két település kilométerre pontosan egyforma távolságra van egymástól. Tanulmányaikat nem szülővárosukban végezték. Neveik – ha a „gy” betűt egynek vesszük – egyaránt tizenegy írásjegyből állnak, sőt, egyikük családnevében pont annyi betű található, amennyi a másik keresztnevében, és, értelemszerűen, a híres előd vezetékneve pont annyiból áll, ahányból a wannabe utód keresztneve, s még a nevek magánhangzószáma is egyezik: négy-négy, hiszen Bernády ipszilonját magánhangzónak tekincsük, ahogy Illés Ildikó tanfelügyelő-helyettes néni mondaná.  A Levente név (a szláv eredetmagyarázat szerint) jelentése vadász, a György pedig földművest jelent; ez a két szó nem éppen szinonimája egymásnak, viszont a nevek becézett formái egyaránt i-re végződnek: Levi, Gyuri. Arany János mindkettejüket említi a Toldiban: „Itt a juss, kölök; ne mondd, hogy ki nem adtam! – György kiált és arcul csapja, szintúgy csattan”, illetve: „Szép magyar leventék, aranyos vitézek! Jaj be keservesen, jaj be búsan nézlek”. Bernády első feleségét (összesen négyet fogyasztott el) ugyanúgy hívták, ahogy a Vass Leventéét. És végül: egyiküknek sem emeltek szobrot szülővárosukban (még).

Akiben ezek után egy fikarcnyi kétség is felmerül azt illetően, hogy ki fog belecsüccsenni Szent Iván havában a polgármesteri székbe, az vizsgáltassa meg magát egy agyásszal, de sürgősen!

Share Button
Ennyien olvasták: 605

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.