Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Vezetett vezetők

Központ augusztus 14, 2014 Vélemény

FerenczZsomborVezetett vezetők

A baj az, hogy szinte csak olyan személyekből áll az erdélyi magyar közélet, mint az államelnökjelöltünk. Aki úgy tesz, mintha vezetne minket, de közben mások kénye-kedve szerint hozza meg a döntéseit. Aki hiába nyilatkozza fennhangon, hogy márpedig ő kilép. Ha a szerzők, a rendezők és a bábszínészek ellenszegülnek, a cselekmény az eredeti forgatókönyv szerint folytatódik. A nézők véleménye nem számít, hiszen a jegyek árát már amúgy is kifizették. A színpadot elhagyó „főbábu” pedig még magyarázatot is ad a terembe rekedt nézőseregnek: igaz ugyan, hogy korábban éles kritikát fogalmazott meg a „bábelőadással” kapcsolatosan, és végül elhagyta a közönséget és a társait, a műsor azonban nélküle is mehet tovább, sőt, akár még érdekesebb is lehet. Ha ennyit ér a szövetségi elnök szava, akkor hol bujdosnak és kik lehetnek az őt megvezető, háttérből irányító valódi vezetők?

Mivel köztudott, hogy „a fejétől bűzlik a hal”, ezt a példát vették át a szervezeten belül tevékenykedő alacsonyabb rangú pártkatonák is. Azok, akik elmondhatják, hogy ilyen algoritmus alapján választották ki őket, emiatt pedig feljogosítva érezték magukat arra, hogy szintén így intézkedjenek a tőlük függő pozíciókat illetően.  Megszenvedtek a hatalomért, most pedig ugyanazt az árat az új jelöltekkel is megfizettetik.

Közösségünk vezetői általában olyan hatalom nélküli, megvezetett személyek, akik a háttérből irányító valódi vezetők bábui. Olyanok, akiket hátulról mozgatnak, akik mindössze a bábszínészek közvetett hangja révén jutnak szóhoz. Ilyen politikusoktól hemzseg a romániai magyar közélet. Lehet szó államelnökjelöltről, miniszterről vagy államtitkárról, területi elnökről, (al)polgármesterről vagy kinevezett intézményvezetőről, szinte alig találunk olyan politikust, aki a saját fejével gondolkodik, a saját közösségének érdekeit szolgálja. Mindig ott vannak mögöttük a sunyin meghúzódó „cérnahúzogatók”, akik alkalmatlanok ugyan a bábu szerepére, de mégis minden tőlük függ, miattuk születnek a hajmeresztő politikai döntések.

Az államelnökjelölt munkáját csak a szintén megvezetett, alacsonyabb rangú vezetők tudják támogatni, ezáltal pedig tovább terjed ez a szörnyű kór. Továbbra is megfosztják hatalmuktól az önálló gondolkodású, vezetésre alkalmas személyeket. Ellehetetlenítik a valós építkezést. Zsákutcába terelik a közügyek intézését.  Az „erős képviselet” hatalmi apparátusával pedig a bábukká züllesztett apparatcsikok mozgatását végzik. Mindezt egy újabb, sikerként elkönyvelhető, de eredményt nem hozó elnökválasztásért.

Share Button
Ennyien olvasták: 466

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.