Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

1961-től működik a Gyűjtőlevéltár

Központ december 10, 2011 Hír & hírháttér

Archiv1961-től működik a Gyűjtőlevéltár

Az Erdélyi Református Egyházkerület Marosvásárhelyi Vidéki Gyűjtőlevéltára 50 éve működik a Teleki-ház felső szintjén, egy erre a célra kialakított helyiségben.

 

A szaklevéltárak működésének lehetőségét a 353/1957. évi román levéltári dekrétum teremtette meg, amely lehetővé tette, hogy a román levéltárak szabályai szerint az egyházak történelmi értékű irataikat saját hatáskörükben őrizhessék. Ennek értelmében az 1948-ban Kolozsváron megalakult Levéltárügyi Bizottság – elnöke László Dezső esperes, tagjai Jakó Zsigmond, Szabó T. Attila, id. Nagy Géza, Juhász István professzorok voltak – 1959-ben saját levéltár-szabályzatot alkotott meg, amely már egy gyűjtőlevéltár-hálózat (Kolozsvár – Marosvásárhely – Sepsiszentgyörgy) létrehozását is magában foglalta. Ezek közül 1959-ben a kolozsvári központi, 1961-ben pedig a marosvásárhelyi vidéki gyűjtőlevéltár indult be. Utóbbi a marosvásárhelyi Néptanács Építészeti és Városrendészeti Ügyosztálya által kiutalt Teleki-ház alagsorában.

A marosvásárhelyi vidéki gyűjtőlevéltár fő célja az iratmentés, így több egyházközség, egyházi intézmény történelmi iratanyaga került be a levéltárba. A veszélyeztetett iratanyagra általában felhívják a levéltáros figyelmét, vagy a helyszíni szemle során találnak rá ilyen jellegű iratokra. Az egyházközségek elöljáróival történő megegyezés után, az iratanyagot a levéltárba szállítják, ahol felmérik annak állapotát. Ha szükséges, vegyi beavatkozást hajtanak végre, ha nem akkor portalanítják, szárítják, és az így megtisztított anyagot savmentes dobozokba helyezik. A továbbiakban pedig az anyagot rendezik, és segédletekkel látják el.

A levéltár legrégebbi dokumentuma egy 1567. január 16-án, Medgyesen keltezett latin nyelvű oklevél. Ebben János Zsigmond erdélyi fejedelem megparancsolja Meggyesfalva, Venence (azonosítatlan település) és Sásvár lakóinak, hogy a szolgálatot végző papok illetményeit, ahogy azt korábban is megtették, most is fizessék ki. Az oklevelet a fejedelem saját kezű aláírásával és pecsétjével is ellátta.

A gyűjtőlevéltár alkalmazottjai voltak 1961-től: Nagy Béla, Farkas Árpád, Barabás Rozália, dr. Farczády Elek és Kornélia, Bartha Gyöngyvér. 2003-tól a levéltárosi feladatokat Berekméri Árpád-Róbert történész látja el. A levéltár hétfőtől-péntekig, reggel 8 és délután 3 óra között áll a kutatók rendelkezésére.

Az Erdélyi Református Egyházkerület Marosvásárhelyi Vidéki Gyűjtőlevéltárának vezetői, gondozói, az intézmény megalakulásának 50. évfordulóján méltó megemlékezésre készülnek. Az érdeklődők a sajtó hasábjain értesülhetnek majd a rendezvény időpontjáról, helyszínéről és programjáról. 

Share Button
Ennyien olvasták: 555

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.