Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

2012 – Csak rosszabb ne legyen!

Központ január 7, 2012 Hír & hírháttér

gazdasag2012 –
Csak rosszabb ne legyen!

Az utóbbi évek gazdaságpolitikai fejleményei bebizonyították, hogy nagyon nehéz pontosan előrevetíteni egy-egy ország várható eredményeit. Annak ellenére, hogy népszerű tantárgy lett a közgazdaságtan, és egyre több elmélet és gazdasági modell született a körülöttünk lezajló események megmagyarázására, mégis, olyan soktényezős és kiszámíthatatlan folyamatoknak vagyunk a tanúi, hogy az egyetlen elfogadható törvény, amely hűen jellemzi a pénzügyi világot az, hogy nem lehet hozzá egyértelmű és biztos elméleteket kitalálni.

Bármilyen szabály előbb vagy utóbb megbukik. Így viszont, ha nem megbízható egy szabály, akkor csak valószínűtlen ötletekről, elképzelésekről vagy jóslatokról beszélhetünk, amelyeknek nincs sok közük a tudományos elméletekhez.

Ha elfogadjuk ezt a „bizonytalansági-elméletet”, rá kell jönnünk, hogy nincs semmiféle garanciánk arra, hogy a jónak hitt pénzügyi helyzetünk mindig biztos és megalapozott lesz. A közelmúlt példái bebizonyították, hogy váratlanul, bárkit érhetnek olyan gazdasági következményekkel járó csapások, amelyek percek alatt csődbe viszik még a legtőkeerősebb pénzügyi birodalmakat is.

Mit tegyünk a (várható) válság idején?

A legjobb stratégia az, ha normális, higgadt hozzáállással végezzük mindennapos dolgainkat.

Fontos, hogy legyen elképzelésünk a jövőnkről, de a jelenben is fontos az egyensúly, a gazdasági előmenetel. Minél inkább eluralkodik a krízishelyzet, annál inkább előtérbe kerül a mának a fontossága, a mindennapos megélhetési gondok szorongató hatása. A válság nem szabad eluralkodjon bennünk, mert az élet hosszú, és mindig jöhetnek újabb, még súlyosabb nehézségek, vagy akár jobb idők.

Mindenre van megoldás, illetve amire nincs, azt úgy kell elfogadnunk, ahogyan van. A pénznél sokkal fontosabb az egészség, mert csak ép testtel és ép lélekkel tudjuk magunknak és környezetünknek megteremteni a szükséges anyagi feltételeket. A kétségbeesés nem jó tanácsadó, és annál fontosabb, hogy felleltározzuk a bennünk rejlő értékeket, a jó tulajdonságainkat, a pozitívumainkat, és arra építsük a jövőnket. Ezeket kell megbecsülnünk és értékké tennünk. Összességében az mondható el, hogy a nehéz helyzetekben nem szabad a válság befolyása alá kerülnünk, hanem tudatosan kell megtennünk mindent a nehéz pillanatok átvészeléséért.  

Biztosak-e a tartalékaink?

Természetesen az elővigyázatosságnak, mint mindenhol, a gazdaság területén is vannak előnyei, és aki takarékos, egy fokkal jobb helyzetben van egy esetleges válság esetén is. Az említett elővigyázatosság azt jelenti, hogy mindenféle borúlátó forgatókönyv mellett is megpróbáljuk a lehető leghatékonyabb stratégiát kiválasztani, amely megóvhat a krízis hatásaitól. Tudjuk, hogy a nagy válságok idején ellenőrizhetetlen, gyors folyamatok jönnek létre. Ilyen például a felgyorsuló infláció.

A lakosság kezében található tőkét úgy „olvasztja be” ilyenkor a válságba került állam, hogy öngerjesztő áremelkedést idéz elő (például az üzemanyag és más energiaárak megnövelésével), és ez által megtizedeli a megtakarított lakossági vagyont.

Az a pár napos késés, ami alatt kiveszik az emberek a pénzüket a bankból, elég arra, hogy elveszítse az értékét, már semmit sem ér, minden elúszik. Ilyenkor szerencsésebb helyzetben van az, aki különböző valutában tartja a pénzét (például lej, euró, dollár), vagy aki ingatlanba fektette be korábban a tőkéjét.

Egy másik válságos időszakban, mint például a 2–3 évvel ezelőtti világválságban, éppen az ingatlanok értéke esett vissza a felére, és a készpénz jelentette az igazi megmentő hatalmat. Egy további befektetési lehetőség az aranytartalék.

Az utóbbi évek legjobb befektetése volt, de senki nem tudja megjósolni, mikor éri el az „aranyláz” a tetőfokát, ami után az ingatlanokéhoz hasonló helyzet állhat elő. Ezenkívül még tulajdonrészekbe, részvényekbe is fektethetjük a megspórolt pénzünket, különböző vállalatoknál, de ez egy nagyon gyorsan változó és kockázatos piac, tehát nem javasolt csak a jól tájékozottaknak. Talán a legjobb szabály a vagyonkezelésre, hogy az egyénileg fennálló igények és a kezelhetőség függvényében, lehetőleg több helyen tartsuk a tartalékainkat. Például pénzben és ingatlanban, esetleg aranyban és részvényekben, de a pénz legyen többféle valutában, a részvények pedig különböző tevékenységű vállalatokban, hogy csökkentsük egy esetleges krach ránk leselkedő veszélyeit.

Ki mondja meg a biztosat?

Ha mindenáron a helyes jóslatokat szeretnénk megtudni, akkor például Soros Györgytől kellene megkérdezni, hogy mit is csináljunk 2012-ben és azután a pénzünkkel. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nagy tiszteletnek örvendő „tőzsdegurut”, illetve a cégeiben  tevékenykedő „szakembereket” nem egyszer vádolták spekulatív üzérkedéssel. 2009-ben félmilliárd forint büntetéssel illették a magyarországi cégét az OTP ügyletei miatt.

Olyan információkhoz jutottak, a megfelelő időben a megfelelő helyen, amellyel (vissza)éltek, és ezt büntették a hatóságok. Egy másik bankszakértő, akitől megkérdezték, hogy mibe kellene fektetnie a lakosságnak a megspórolt kis pénzét, azt válaszolta, hogy ha tudná erre a kérdésre a választ, akkor most nem itt ülne a kérdezők társaságában. Így tehát elmondhatjuk, hogy teljesen magunkra vagyunk utalva ebben a nagy pénzügyi dzsungelben.

Nagyon óvatosnak kell lennünk azokkal szemben, akik azt ígérik, hogy biztos megoldásokkal rendelkeznek a mi gazdasági immunitásunkra.

Nagyon sokan lesik a kétségbeesett és befolyásolható személyeket, akiket „bedumálnak”, szép mesékkel „elaltatnak”, eladósítanak, mindentől megfosztanak. Nem árt, ha egészséges szkepticizmussal viszonyulunk a mindent megígérő pénzügyi-befektetői tanácsadókkal szemben. Jobb, ha megelégszünk a biztos és tűrhető jelennel és közeljövővel, mint a csillogó és bizonytalan távoli jövővel.

Share Button
Ennyien olvasták: 576

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.