Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

4-1 az előválasztást támogatók javára

Központ január 14, 2012 Hír & hírháttér

szavazas_14-1 az előválasztást
támogatók javára

Szükségesnek tartja-e, hogy előválasztást tartsanak arról, ki legyen a vásárhelyi magyar polgármester-jelölt? – tettük fel a kérdést olvasóiknak a lap internetes oldalán még november elején. Eredeti szándékunk szerint egy hét után más kérdéssel cseréltük volna fel a szóban forgót, de tapasztalván az élénk érdeklődést, úgy gondoltuk, megadjuk a lehetőséget, hogy minél többen jelezhessék álláspontjukat.

 

Mostanra – közel két és fél hónappal a kérdés megfogalmazása után – mintegy 1100-an fejezték ki opciójukat, ami pusztán a számokat tekintve már elég lenne egy közvélemény-kutatáshoz is. Nos, távol áll tőlünk, hogy azt állítsuk, akciónk szakmailag megfelel egy hasonló felmérés követelményeinek, viszont azt bátran állíthatjuk, hogy ez olvasóink véleménye.

szavazas_2

Akkor lássuk, hogyan is vélekednek azok, akik vették a fáradságot, és feleltek a feltett kérdésre: csütörtök reggelig, e cikk írásának időpontjáig 1100 kattintást jelzett a szavazógépünk, 880-an (80,2 százalék) úgy tartják, hogy szükséges lenne az előválasztás, 218-en (19,8 százalék) pedig ellenzik azt. Az igenek és nemek aránya 4 az 1-hez, azaz 5-ből négyen azt szeretnék, hogy a magyar polgármester-jelölt személyét illetően előválasztás eredményeként kialakult rangsor szerint döntsenek.

A jelzés, azt hiszem, világos, ha a politikum nem hajlandó tudomásul venni, elfogadni, akkor nagy hibát követ el, akkor azt hiszi, figyelmen kívül hagyhatja a választók véleményét, akkor végeredményben önmaga ellen cselekszik, saját maga alatt vágja a fát.

Megpróbáljuk felsorolni az előválasztás ellenzőinek érveit. Közülük is a legfontosabb: nehéz olyan előválasztást szervezni, amelyen elegendő számban vennének részt ahhoz, hogy később ne lehessen egyetlen jelöltet, jelölt mögött álló csoportosulást, pártot azzal vádolni, hogy tisztázatlan eszközökkel befolyásolta az eredményt. Magyarán: egy párt ilyenkor leginkább aktivistáira számíthat, hisz ők azok, akik a leginkább mozgósíthatók. Nos, azt kell mondanunk, ha egy szervezet, párt nem képes annyi embert megmozdítani, amennyi egy előválasztáshoz szükséges, akkor hogyan fogja mozgósítani a győzelemhez szükséges választókat? Sokan inkább a közvélemény-kutatást preferálnák, amelynek eredményét a vetélytársak, előzetes megegyezés alapján, magukra kötelezőnek tartanák. Ez szerintünk a legtöbb kételyt maga után vonó megoldás lenne, hisz az a tapasztalat, hogy nálunkfelé mindig a megrendelő szája íze szerint alakítják a hasonló kutakodások eredményeit.

Az előválasztás ellenzőivel szemben, annak támogatói úgy vélik, ez a legdemokr­atikusabb megoldás. Ezen túlmenően egy kellő körültekintéssel, és főleg jól megszervezett előválasztás elejét veheti a vesztes jelölteket állító pártokon belüli későbbi elégedetlenkedéseknek, vádaskodásoknak, áskálódásoknak. Egy előválasztás után a vesztes jelöltet támogatók hivatkozhatnak arra, hogy ez volt „a nép akarata”. Nem szólva arról, hogy – ellentétben minden kulisszák mögötti alkudozásnak, elvtelen egyezkedésnek – maga az aktus demokratikus volta is megkérdőjelezhetetlen.


Share Button
Ennyien olvasták: 783

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.