Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

5 világvége-forgatókönyv, ami bármikor megvalósulhat

Pál Piroska október 6, 2015 Hír & hírháttér

Elfeledett vulkánok és törésvonalak, megacunamik, de akár a Nap is okozhat bármelyik pillanatban olyan katasztrófát, amely milliók életét vagy akár az egész emberiséget veszélyeztetné.

nap

Az IFL Science állított össze egy érdekes, vagy inkább félelmetes listát arról az 5 természeti katasztrófáról, amely bármelyik pillanatban (újra) megtörténhet, a következményei pedig akár az egész Földre is kihathatnak.

1.) Indonézia elfeledett szupervulkánja, a Toba 74 ezer éve tört ki utoljára, de akkor elemi erővel: körülbelül 2800 köbkilométernyi magmát engedett ki magából. Ez olyan pusztítás, amely veszélybe sodort minden életformát, hiszen a levegőbe kerülő szennyeződés visszaverte a napfény komoly részét, ezzel pedig azonnal 10 Celsius-fokot csökkent az átlaghőmérséklet.

Mivel ez a vulkán 40 kilométerre van az Indiai óceántól, pusztító cunamit is okozna. Rossz hír, hogy az utóbbi hónapok felmérései szerint a vulkán már nem úgy szunnyad, mint régen.

2.) A Kilauea a legnagyobb hawaii szigeten lévő, 32 éve folyamatosan aktív tűzhányó, amely óriási veszélyt hordoz magában: ha összeomlik, akkor becslések szerint körülbelül 12 ezer köbkilométer kőzetet repít a Csendes-óceánba. Észak-Amerika nyugati partjait ez esetben elmosná egy megacunami.

Hogy ez mekkora lenne pontosan? 120 ezer éve, amikor a Manua Loa vulkán omlott össze, 400 méter magas cunami keletkezett…

3.) Ez a “legkisebb” tragédia lenne, mégis a legfélelmetesebb, ugyanis az emberi tevékenység is tehetne róla: a tudósok már figyelmeztetést is kiadtak, hogy a globális felmelegedés hihetetlen pusztítást végezhet az Északi-tengernél. 6 ezer éve már volt rá példa, hogy egy komoly tengerszint-növekedés miatt 300 km-es víz alatti földcsuszamlás következett be, ezzel óriási cunamit okozva Norvégia és Skócia partjainál, de egy újabb ilyen jelenség kisebb mértékben akár Londont is elérhetné.

Ennél is ijesztőbb lenne, ha a Föld összes jégtakarója elolvadna, ebben a cikkünkben be is mutattuk, hogyan öntene el világvárosokat.

4.) A 2011-es japán cunami a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés miatt következett be, a Csendes-óceán másik végében pedig bármikor lehet egy hasonlóra számítani. A Kalifornia partjainál húzódó Szent-András törésvonal egyik része ugyanis nem mozog, a másik fele viszont évente 40 millimétert. Ez a nyomás képes okozni a négy évvel ezelőttihez hasonló tragédiát.

5.) A Nap igazi világkáoszt okozhat, méghozzá bármikor, “csak” egy óriási napkitörés szükséges hozzá. 1921-ben volt egy extrém napkitörés, ami az Egyesült Államokban például teljesen tönkretette a kommunikációs hálózatokat. Ma már komoly szerverek, számítógépek, telefonok irányítják életünket, egy hasonló eset beláthatatlan következménnyel járna. Az 5 közül erre a katasztrófára van a legkevesebb esély mostanában, ugyanis a napkitörési ciklusok körülbelül 11 évente erősek és 2014-ben volt a legutóbbi aktív időszak, így egyelőre nyugodtak lehetünk.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 530

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.