Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

85 embernek annyi pénze van, mint 3,5 milliárdnak

Központ január 21, 2014 Hír & hírháttér

85 embernek annyi pénze van, mint 3,5 milliárdnak

A világ 85 leggazdagabb emberének összesített vagyona 1700 milliárd dollár, ami megegyezik a globális összlakosság szegényebb felének együttes vagyonával – áll az Oxfam hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

 

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű szervezet, amely kizárólag adományokból tartja fenn magát, a davosi Világgazdasági Fórum elé időzített elemzésében hangsúlyozta, hogy „egy emeletes londoni városi buszban kényelmesen elférne” a leggazdagabb elit, amelynek annyi pénze van, mint 3,5 milliárd embernek.

Az Oxfam kimutatta azt is, hogy a leggazdagabb globális felső 1 százalék összvagyona 110 ezer milliárd dollár, jóval több, mint a világgazdaság egészének összesített éves hazai összterméke (GDP).

ráadásul a vagyonkülönbségek folyamatosan szélesednek: a világ lakosságának 70 százaléka él olyan országokban, amelyekben az elmúlt 30 évben nőtt a társadalmi egyenlőtlenség – áll az Oxfam hétfői jelentésében.

Ezermilliárdokat rejtenek el az adóhatóságok elől

A szervezet szerint a leggazdagabb magánszemélyek és vállalkozások ezermilliárdokat rejtenek el hazájuk adóhatóságai elől. Az elemzés által idézett becslések szerint a világ offshore adóparadicsomaiban 21 ezer milliárd dollárt tartanak, és e jövedelmeknek sehol nincs kimutatható nyoma.

Indiában a milliárdosok száma az elmúlt tíz évben a tízszeresére emelkedett, Európában pedig a szegényekre és a középosztályra a piacok „óriási nyomásának” engedve erőltették rá a megszorító intézkedéseket, miközben a vagyonos piaci szereplők húztak hasznot a pénzügyi szektoroknak nyújtott állami kisegítő tőkeinjekciókból – áll a szervezet hétfői jelentésében.

A demokráciát is aláássa?

Az Oxfam szerint a gazdasági erőforrások ilyen masszív koncentrációja már a politikai és gazdasági rendszerek stabilitását veszélyezteti, mivel a gazdasági elit politikai hatalmat is szerzett, amellyel manipulálja a gazdasági játékszabályokat, aláásva a demokráciát is.

Mindez egy olyan világ kialakulásának kockázatával jár, amelyben az egyenlő lehetőségek elve végképp csak álom marad. Máris túl sok az olyan ország, amelyben a gazdasági növekedés nem jelent sokkal többet, mint újabb pénzesőt a leggazdagabbaknak „a győztes mindent visz” alapon – fogalmaz az Oxfam jelentése.

Egyre kevesebbet is adóznak a gazdagok

Az Oxfam szerint ráadásul az 1970-es évek vége óta számos országban csökkentek a leggazdagabbakra kirótt adóterhek, vagyis a vagyonos elit nem csupán egyre több pénzhez jut, de egyre kevesebb adót is fizet e jövedelmek után.

A szervezet mindezek alapján felszólítja a Világgazdasági Fórumra összegyűlteket, hogy álljanak ki a progresszív adórendszer mellett, vagyonukat ne használják fel politikai előnyszerzésre, és követeljék meg kormányaiktól, hogy az adóbevételeket mindenkire kiterjedő egészségügyi szolgáltatások biztosítására, oktatásra és az állampolgárok szociális védelmére fordítsák.

Forrás: mti, mno

Share Button
Ennyien olvasták: 308

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.