Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

A CEMO monitorizálja a magyar nyelv használatát a tanácsüléseken

Központ június 30, 2016 Hír & hírháttér

Az anyanyelvi jogok érvényesítésének fontosságára hívta fel az RMDSZ és választott képviselőinek figyelmét a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), és nyílt levelet is megfogalmaztak Kovács Péternek, az RMDSZ ügyvezető elnökének.

Póló Magyar nyelvű felszólalás

A levélben arra emlékeztetik Kovács Pétert, hogy a szövetség önkormányzati listáján induló minden jelölt nyilatkozatot írt alá, amelyben vállalja, hogy megválasztása esetén saját hatáskörében eleget tesz a nyelvi jogok érvényesítésének, szorgalmazza a nyelvi jogok minél szélesebb körű gyakorlását. A CEMO felkéri Kovácsot, hogy hozza nyilvánosságra a nyilatkozatokat, amelyeket a Maros megyei és marosvásárhelyi RMDSZ-es képviselők, polgármesterek aláírtak, és ismertesse azok tartalmát. Amennyiben ezek a nyilatkozatok nem születtek meg, mihamarabb készüljenek el, az érintettek írják alá, s a szövetség kövesse, hogy betartják-e a benne foglaltakat vagy sem.

„A CEMO is monitorizálni fogja úgy a Maros megyei, mint a marosvásárhelyi RMDSZ- es elöljárókat, tanácsosokat, akik az elmúlt évtizedekben jócskán alulteljesítettek az anyanyelvhasználati jogok alkalmazása terén (is). Monitoring tevékenységünk részeként, szervezetünk tagjai, feliratozott pólókban jelen lesznek a városi és megyei tanácsüléseken, és követni fogják, hogy a magyar tanácsosok használják- e vagy sem anyanyelvüket az üléseken. Amennyiben ez nem valósul meg, hatósági eljárásokat fogunk kezdeményezni és jogi eszközök révén próbáljuk meg rávenni az RMDSZ-es tanácsosokat, a Polgármesteri Hivatalt és a Megyei Tanács vezetőségét az anyanyelvhasználati jogok gyakorlati és valós alkalmazására” – áll a Barabás Miklós által aláírt levélben.

Share Button
Ennyien olvasták: 628

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.