Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

A helyhatósági választások megszervezésének részletei

Központ március 13, 2012 Hír & hírháttér

A helyhatósági választások megszervezésének részletei

A 2012. június 10-én tartandó ökormányzati választásokra vonatkozó döntéseket hozott ma délelőtti ülésén a kormány. Elfogadták egyebek között a szavazócédulák, a szavazáson használt pecsétek és személyi igazolványra ragasztott öntapadós matricák makettjét, valamint az állandó, a kiegészítő és a pótlistán szereplő választási névjegyzék másolatának formáját.

 

A polgármesterek és helyi tanácsosok, illetve megyeitanács-elnökök és megyei tanácsosok megválasztására 2012. június 10-ére állapította meg a kormány a választások időpontját. A 2001/215. (kiegészített és módosított) helyhatósági törvény értelmében, ezeknek a választottaknak a mandátuma négy évre szól.

A választások előkészítése, megszervezése és lebonyolítása megközelítőleg 99,864 millió lejbe kerül, ennek kiutalását is jóváhagyta ma a kormány. A költségek megoszlanak a szervezésben érintett intézmények, a közigazgatási és Belügyminisztérium, a Kormányfőtitkárság, az Állandó Választási Hatóság és a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) között. A választási időszakban egy bizottság felügyeli a költségeket, ennek a bizottságnak tagja lesz minden parlamenti párt és az Állandó Választási Hatóság egy-egy képviselője, a nemkormányzati szervezetek és a Román Sajtóklub két-két képviselője.

Ugyanakkor, a választások megszervezésének felügyeletére, bizottságok alakulnak a fővárosban, a megyékben és országos szinten. Ezek vezetői a prefektusok, illetve, az országos bizottság esetében, a közigazgatási és belügyminiszter. A bizottságok ülésein meghívottként részt vehetnek a parlamenti pártok, a nemkormányzati szervezetek és a Román Sajtóklub képviselői.

Ami a szervezés lebonyolítását illeti, a kormány a következő határidőket szögezte le:

2012. március 31-ig kijelölik a Központi Választási Bizottság (KVB) bíróit;

2012. április 10-ig a pártok, politikai szövetségek és a kisebbségek szervezetei eljuttatják a KVB-hoz választási jelüket, amelyet ezután nyilvánossára hoznak;

2012. május 1-ig le kell tenni a jelöléseket;

2012. május 1-ig lehet benyújtani az antennaidő-igényléseket.

A választási kampány a szavazás napját megelőző 3o napon zajlik, tehát május 11-től június 9-én 7 óráig. A szavazás június 1o-én 7 órától 21 óráig tart.

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 463

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.