Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

A helyi adók és illetékek emeléséről döntöttek

Központ január 10, 2013 Hír & hírháttér

varoshazaA helyi adók és illetékek emeléséről döntöttek

2013. január 4-én rendkívüli önkormányzati tanácsülésre került sor Marosvásárhelyen, ahol egyetlen napirendi pontként került terítékre a helyi adók és illetékek emelésének a kérdése. Habár a legutóbbi soros tanács­ülésen, december 20-án városatyáink – egyebek mellett – arról határoztak, hogy a helyi adók és illetékek értékét megtartják 2013-ban is a 2012-es év szintjén, most mégis emelték azokat.

 

2012.december 28-án ugyanis egy kormányhatározat lépett érvénybe, amely minden közigazgatási intézményt arra kötelez, hogy igazítsa az adókat az elmúlt három év inflációs értékéhez. Amint ismeretes, Marosvásárhelyen történt emelés 2011-ben és 2012-ben is. A tavalyelőtt 8%-os, a tavaly 4%-os emelés mellett döntöttek helyi képviselők. Ennek megfelelően 2013-ban már „csak” 4%-nyit kell megemelni a helyi adók és illetékek értékét ahhoz, hogy eleget tegyenek az új kormány által megszabott 16,05%-nak.

A rövid tanácsülés igen barátságos légkörben zajlott. Bevezetésképpen dr. Benedek István és Peti András RMDSZ-es tanácsosok szólaltak fel, akik kifejtették, hogy a kormányhatározatnak kötelező módon eleget kell tenni, ez alól nem lehet kibújni. Ezt követően a polgármester köszöntötte a megjelent tanácsosokat.

A tanácsülésen jelen lévő 17 városatya 16 igen és egy tartózkodó szavazattal hagyta jóvá a helyi adók és illetékek emeléséről szóló határozattervezetet. Dr. Benedek István megjegyezte, hogy 16 éve nem emlékszik arra, hogy ilyen gyorsan, nagy egyetértésben és barátságos légkörben zajlott volna egy tanácsülés.  

Az ülés utáni sajtótájékoztatón a polgármestertől azt is megtudhattuk, hogy adót és illetéket fizetni Marosvásárhelyen 2013. január 16-tól lehet, mind a hivatal pénztáránál, mind online formában.

Share Button
Ennyien olvasták: 414

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.