Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

A magyar tagozat létrehozása ellen tüntettek a MOGYE román diákjai és tanárai

Központ február 29, 2012 Hír & hírháttér

A magyar tagozat létrehozása ellen tüntettek a MOGYE román diákjai és tanárai

Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) mintegy 150-200 diákja és tanára tüntetett kedden délután az egyetem magyar tanárai és diákjai vélt elkülönülési szándéka ellen. 

 

A Marosvásárhelyi Diákliga honlapján nyílt levélben szólt a magyar diákokhoz Dogar Cătălin Moise, a liga külkapcsolatokért felelős alelnöke, s úgy vélte, hogy a magyar diákokat vezetik félre azok, akik az elkülönülést szorgalmazzák. “Ha ti nem akartok az utcára vonulni a jogaitokért, mi utcára vonulunk, mert nemcsak ti veszítetek az elkülönülés által, hanem veszítünk mi is. Elveszítünk benneteket” – áll a tüntetési felhívásban. 


A tüntetésen Leonard Azamfirei frissen megválasztott rektor is megjelent, és megerősítette, hogy Marosvásárhelyre várják Cătălin Baba oktatásügyi minisztert. 

A miniszter újabb kísérletet tesz a marosvásárhelyi egyetemen kialakult helyzet tárgyalásos rendezésére. A kormánykoalíció vezetőinek hétfői ülése után az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője, Fekete Szabó Andrásközölte, ha a miniszternek nem sikerül elérnie, hogy az egyetem módosítsa chartáját, és legyen tekintettel az oktatási törvény előírásaira, a jövő héten a kormány határozatot fogad el a magyar tagozat megalapításáról.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 448

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.