Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

A Maros megyei RMDSZ nyilatkozata

Központ február 3, 2012 Hír & hírháttér

A Maros megyei RMDSZ nyilatkozata rmdsz

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének Állandó Tanácsa megdöbbenéssel veszi tudomásul az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2012. február 3-án keltezett nyilatkozatát, mely szerint az RMDSZ elzárkózott volna a választási együttműködés, a politikai összefogás lehetőségétől.

 

Mindenekelőtt sérelmezzük, hogy a szóban forgó nyilatkozat egy magánbeszélgetésben elhangzottakra reagál, csúsztatásokat és valótlanságokat állít. A politikai diplomáciában és kommunikációban szokatlan módon nyilatkozatukkal megelőzték a hivatalosnak minősülő egyeztetést, előítéletektől és valótlan állításoktól terhelt álláspontjukat túl korán tették közzé, zavart idézve elő a két politikai alakulat egyeztetésében, és a választók körében egyaránt. Ez, sajnos politikai baklövésnek minősül, hiszen Jakab István elnök úrtól egy nappal korábban azzal váltunk el, hogy az Állandó Tanács ülése után a megbeszélést folytatjuk. Sajnálatosnak találjuk azt is, hogy politikai tárgyalópartnereink nem tesznek különbséget a politikai ellenfél és az ellenség fogalma között.

Elhamarkodott lépésükkel sajnálatos módon kompromittálják azokat a civil intézményeket és történelmi egyházakat, akik az utóbbi hónapok során több rendben kinyilvánították Vass Levente és a jelölt körüli politikai összefogás iránti bizalmukat.

Az RMDSZ Maros megyei Állandó Tanácsa minden eddigi egyeztetés, illetve sajtónyilvánosság előtti nyilatkozatával egyértelműen kifejezte azon szándékát, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség megnyerése érdekében hajlandó összefogni mind a civil szférával, mind a helyi politikummal. Azonban, egyetlen alkalommal sem volt szó arról, hogy Vass Leventét független jelöltként indítaná a két politikai szervezet. Ezt a szándékát a mai napon tartott ülésén is megerősítette. Az EMNT vezetőjével folytatott szóbeli beszélgetés alkalmával az összefogás jogi módozatairól egyeztettünk, melynek véglegesítését a mai napra tűztük ki, megígérve azt, hogy körültekintően megvizsgáljuk a választási törvényben lévő lehetőségeket. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy nyilatkozatukkal megelőzték a választási szövetség létrehozását.

Mindezek dacára reméljük, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt rövid időn belül felülbírálja jelenlegi álláspontját. Marosvásárhelynek egyértelmű érdeke, hogy a magyar összefogás jelöltje megnyerje a polgármester választást, visszanyerje többségi erejét a tanácstestületben és a megye magyarsága megőrizze vezető tisztségét a Megyei Tanács élén. Ehhez kérjük továbbra is mind a politikum, mind a civil társadalom támogatását!

Területi Állandó Tanács

2012. február 3-án, Marosvásárhely

Share Button
Ennyien olvasták: 449

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.