Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

A marosvásárhelyi ingyenes Hepatitisz C vizsgálatok eredményei

Központ november 10, 2011 Hír & hírháttér

A marosvásárhelyi ingyenes Hepatitisz C vizsgálatok eredményei

Majdnem 1000 – látszólag egészséges személyt diagnosztizáltak hepatitisz C-vel, az augusztus folyamán történő ingyenes vizsgálatok során. Az akciót Románia 27 városában végezték el, Maros megyében pedig 6.77%-a a vizsgált személyeknek bizonyult hepatitisz C-vel fertőzöttnek.

 

Összesen 11471 személy vett részt az ingyenes vizsgálatokon, amelyből 877-nek lett pozitív eredménye. Ez azt jelenti, hogy a városokban, ahol megszervezték az akciót, a lakosok átlagosan 7,65%-a fertőzött a fent említett vírussal.

Fertőzés forrása: a vírushordozó és a beteg ember, terjedése fertőzött vérrel, szövetnedvekkel történik. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő, de a szexuális úton történő fertőzés ritka.

Nő a rizikófaktor, ha ön:

–         ha 1992 június előtt esett át vérátömlesztésen

–         fertőzött tűvel készült tetoválása, testékszere

–         fertőzött személy borotváját, egyéb személyes higiéniát elősegítő tárgyakat használta

Megelőzésében fontos szerepet játszik a biztonságos szexuális élet (kondomhasználat), tetoválás, akupunktúra kapcsán megfelelően fertőtlenített eszközök használata, a közösen használt borotva, fogkefe kerülése, ismeretlen személyek vérével történő szennyeződés megelőzése.


Share Button
Ennyien olvasták: 485

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.