Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

A MOGYE megbízott rektora nem tudja, kinek kell alkalmaznia a kormányhatározatot

Központ március 28, 2012 Hír & hírháttér

azamfireiA MOGYE rektora nem tudja, kinek kell alkalmaznia a kormányhatározatot

Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyvezetői jogkörökkel felruházott rektora kijelentette, nem tudja, kinek kell életbe léptetnie a magyar tagozatot létrehozó kormányhatározatot. 

 

Azamfirei kijelentette: elismeri, hogy Romániában a törvények uralkodnak, ezért a kormányhatározatot a MOGYE vezetésének is tudomásul kell vennie, alkalmaznia kell. “Kérdésem csupán az, hogy ki alkalmazza a jogszabályt? Mert az alkalmazáshoz az egyetem működő vezető struktúrái szükségesek. Amíg a minisztérium nem ismeri el a vezető testületeinket, adminisztratív légüres térben vagyunk” – idézte Leonard Azamfireit az Agerpres hírügynökség. 

Azamfireit a minisztérium által el nem ismert charta alapján, a magyar tagozat bojkottja ellenére választották rektornak. A tárca múlt hétig a régi rektort, Constantin Copotoiut tekintette az intézmény vezetőjének, március 22-én azonban Azamfireit ruházta fel ideiglenesen aláírási és hitelutalványozói joggal. 

Az ideiglenes rektor elmondta, április 2-ra összehívja az egyetem szenátusát és a testület döntéseket hoz majd a kormányhatározattal kapcsolatban. 

Közben az orvosi egyetem román diákjait tömörítő diákliga bejelentette, a Közigazgatási Bíróságon kéri a kormányhatározat hatálytalanítását. 

Nucu Marica, a liga alelnöke kiábrándítónak tartotta, hogy a kormány nem vette figyelembe a Marosvásárhelyen tartott közmeghallgatás konklúzióit. A diákvezető szerint a kormány szigorúan politikai döntést hozott, amely nincs tekintettel az egyetem szükségleteire, és feszültségeket generál az oktatási intézményben.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 376

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.