Központ
2020. december 01. kedd, Elza

A Pro Európa Liga támogatja a MOGYE multikulturális státuszát

Központ március 14, 2012 Hír & hírháttér

A Pro Európa Liga támogatja a MOGYE multikulturális státuszát

„Nagyon fontos, hogy létrejöjjön a magyar tagozat a MOGYÉ-n, ugyanis ez megfelel a romániai demokratikus kisebbségi normáknak” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke.

 

A 2011-ben érvénybe lépett 1-es számú tanügyi törvény 363-as cikkelye kimondja, hogy a MOGYE multikulturális és többnyelvű egyetemek közé tartozik – akárcsak a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem –, és ennek értelmében a kisebbségek anyanyelvükön tanulhatnak az intézményben. Viszont a MOGYE román többségű szenátusa a törvénnyel szembemenve, a szaktárca felhívását semmibe véve következetesen visszautasítja a magyar departamentumok megalakítására vonatkozó részt az egyetem működési szabályzatába foglalni. Enache szerint ez nemcsak az országunk megítélését rontja az EU-ban, de Magyarország és Románia kapcsolatát is alááshatja, sőt a Schengenhez való csatlakozásunkat is negatív irányba befolyásolhatja.

A PEL társelnöke kijelentette, hogy bár nem tartja legetikusabb megoldásnak a politikum beavatkozását az egyetemi autonómiába, de mivel a MOGYE vezetőségének nem sikerült megoldania a helyzetet, így kénytelenek voltak a politikai alakulatok kezükbe venni az ügy irányítását. „Jó lenne, ha nem Bukarestben kellene megoldani, és nem kormányhatározattal kellene létrehozni a magyar tagozatot, hanem az egyetem vezetősége – a románok és a magyarok egyaránt – leülne, és a törvény előírásai szerint átírná chartát. Így nagyon egyszerűen megalakulhatna a magyar departamentum, és az egyetem diákjainak sem kellene tüntetniük a politikai beavatkozás ellen” – mondta el az emberjogi harcos.

„Nem szeretném, ha Copotoiu úr miatt bélyegeznének meg”

„Román állampolgárként nem szeretném, ha olyan személyek miatt bélyegeznének meg engem és a román nemzetet, mint Constantin Copotoiu úr” – nyilatkozta a PEL társelnöke. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem szabad engedni, hogy Marosvásárhelynek olyan híre legyen az országban, vagy akár Romániának az Európai Unióban, mint egy olyan állam, amely nem tudja megoldani saját belső konfliktusait. Ha egy „megbízhatatlan”, etnikai konfliktusoktól terhes város képét mutatjuk, nem jönnek ide sem befektetők, sem turisták. A Pro Európa Liga a párbeszédre és a megértésre hívja fel a figyelmet, és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának következtében a magyar tagozat megalakulását támogatja.

Mint ismeretes, a keddi kormányülésen elfogadták a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar orvosi és gyógyszerészeti karának létrehozásáról rendelkező kormányhatározatot, amelyet 10 napos közvita követ. Az új kar a következő szakokat tartalmazza: általános orvosi képzés magyar nyelven (200 hely), általános orvosi képzés angol nyelven (50 hely), nővérképző magyar nyelven (50 hely), gyógyszerész-képzés magyar nyelven (75 hely, a szak egyelőre ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik, egy év alatt kell az akkreditációs feltételeket megteremtsék), szülésznő-képzés (25 hely, amely fele-fele arányban oszlik a magyar és a román kar között).

Share Button
Ennyien olvasták: 420

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.