Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

A tudósok szerint egyesek futásra születtek, mások punnyadásra

Központ szeptember 5, 2016 Hír & hírháttér

Egy új evolúciós pszichológiai elmélet magyarázatot talált arra, hogy miért olyan nehéz rávennünk magunkat a sportolásra.

A Harvard Magazine összegezte Daniel Lieberman biológus kutatásának eredményeit, aki az embereket két csoportba osztotta annak mentén, hogy a „természetes szelekció” alapján mely csoportba tartoznak: a kutató megkülönböztet „született atlétákat”, és „született kanapén punnyadókat”, vagyis a zseniális angol kifejezéssel élve, couch potatókat – írja a Science of Us.

Az emberi test alapvetően az eredményes futásra van kalibrálva, ezt igazolják a rövidebb lábujjak és sarok csontok, és a verejtékezés képessége is, ami azt a funkciót látja el, hogy a test képes legyen lehűteni magát – érvel a biológus. Ugyanakkor Lieberman azt is hozzáteszi, hogy mindemellett kódolt lustaság is működik az emberben.

Az ember alapvetően arra van programozva, hogy pont csak annyit mozogjon, amennyi a túléléshez szükséges. Mikor vadászló-halászó életmódot folytattunk, nem egyszer fordult elő, hogy kevés volt az élelem, ezért az aktivitás, a mozgás visszafogása maga volt a túlélés, és az emberi reprodukció záloga. Tehát a lustaság nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy ne haljon ki az emberiség. Mindeközben azt a következtetést is levonhatjuk mindebből, hogy az ember futásra született – de csak pont annyira, amennyi éppen szükséges.

Daniel Lieberman szerint mindez mára kettévált, és a már említett két emberi kategóriában megnyilvánulva él tovább.

Tehát mozogjunk, lehetőleg naponta egy keveset, vagy a héten több alkalommal intenzíven, de az edzést semmiképp ne vigyük túlzásba!

Egy biztos, a mozgás növeli a koncentrációs képességet és csökkenti a stressz-szintünket. A Harvard Egyetemen nem véletlenül kötelező program a mindennapos testmozgás a diákok napirendjében.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 425

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.