Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Állampolgári kezdeményezés az Azomaros-ügyben

Központ augusztus 18, 2015 Hír & hírháttér

Portik Vilmos, a marosvásárhelyi előválasztáson induló polgármesterjelölt kedd délelőtt a sajtó jelenlétében iktatta a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban azt a határozattervezetet, melyet állampolgári kezdeményezésként juttattak el a döntéshozókhoz, s amely független szakértői bizottság felállítását sürgeti a Vegyi Kombinát káros hatásainak kivizsgálására. Annak érdekében, hogy a városi tanács napirendre tűzze a kezdeményezést, közel 6000 támogatói aláírásra lesz szükség.

azom

Marosvásárhely felnőtt korú lakosságának minimum 5%-a kell aláírásával támogassa a most iktatott határozattervezetet ahhoz, hogy a városi tanács napirendre tűzze az abban megfogalmazottak vitáját. A kezdeményezés célja egy olyan független szakértői bizottság felállítása – az önkormányzat költségén –, mely elvégzi a Vegyi Kombinát tevékenységéhez köthető hatástanulmányokat, valamint megvizsgálják, hogy a komplexum milyen káros hatásokkal van a Marosvásárhelyen élőkre, s a kutatási eredményeket bárki számára elérhetővé teszik a megfelelő fórumokon.

Portik Vilmos elmondta: Marosvásárhelyen példa nélküli, hogy állampolgári kezdeményezésként nyújtsanak be egy határozattervezetet, melyre azért volt szükség, mert civilekként – egy magáncéggel szemben – ez az egyetlen hatásos eszköz, mely valódi előrelépést hozhat a szennyezés megszüntetésében. „Ha megfelelő számú támogató aláírást sikerül összegyűjtenünk, ez a tervezet lehet az egyetlen eredményes eszköz ahhoz, hogy megkezdjük a kombinát elleni intézkedéseket. Tisztában vagyunk vele, hogy egy elvileg törvényesen működő magáncéggel szemben korlátozottak a lehetőségeink, ám a jövőben létrejövő szakértői bizottság kutatásai rávilágíthatnak a kombinát egészségre káros hatásaira” – mondta Portik Vilmos. A marosvásárhelyi politikus kijelentette: sem a kombinát bezárásáért leadott petíciók, sem egy esetleges népszavazás nem hozhat konkrét eredményeket, míg a mostani határozattervezetet – a helyi lakosok támogatásával – kötelezően tárgyalnia kell majd a városvezetésnek. „Nem tudjuk egyik napról a másikra bezáratni az üzemet, de a határozat iktatása az első lépés azért, hogy tisztán lássuk, milyen mértékű a szennyezettség Marosvásárhelyen és környékén. Csak ez után tudjuk kezdeményezni a Vegyi Kombinát működési engedélyének megvonását” – mondta Portik, aki hozzátette: a mától kezdődő aláírásgyűjtésben szívesen fogadják az önkéntesek segítségét is.

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 541

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.