Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Annyi embert ölnek meg évente Mexikóban, mint amennyit egész Európában

Központ május 24, 2014 Hír & hírháttér

Annyi embert ölnek meg évente Mexikóban, mint amennyit egész Európában

Összesen nyolcezer ember tűnt el a mexikói drogháború 2006-os kirobbanása óta, az egy évben elkövetett gyilkosságok száma pedig nagyjából annyi a 120 milliós országban, mint egész Európában együttvéve – közölte pénteken a mexikói kormány. 

    

Az eltűnt emberek száma hatalmas, de még így is kisebb, mint eddig gondolták: a mexikóvárosi hatóságok korábban félreérthető adatokat közöltek ugyanis, és egy ponton 26 ezer eltűntről beszéltek. 

A pénteken pontosított adatok szerint az elmúlt nyolc évben 31 ezer ember eltűnését jelentették a hatóságoknál, közülük nagyjából 1150-et holtan találtak, 22 ezer fő pedig élve megkerült. 

A statisztikákból nem derült ki világoson, hogy az eltűntek és holtan találtak mekkora részét rabolták el, illetve gyilkolták meg a kegyetlenségükről híres mexikói drogkartellek. Hivatalos adatok szerint 70 ezer ember halt meg a 2006 óta a drogkartellek egymás közötti, illetve a hatóságok és a lakosság ellen folytatott háborújában. 

Miguel Ángel Osorio Chong mexikói belügyminiszter azt is közölte pénteken, hogy 2013-ban összességében – azaz nem csak a drogháborúhoz köthetően – körülbelül 23 ezer embert gyilkoltak meg az országban. Ez 15,4 százalékkal kevesebb ugyan, mint az előző évben, de a tárcavezető szerint nagyjából annyi, mint az egész Európában egy év alatt elkövetett emberölések száma. 

Az ENSZ adatai szerint egyébként az európai gyilkosságok döntő többségét – 18 ezret – a kontinens keleti részén követik el, míg Nyugat-, Dél- és Észak-Európában ennek csupán töredékét (1400-1600 gyilkosság/év).

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 481

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.