Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Autóik beíratására kötelezné a bolgár rendszámmal közlekedőket a kormány

Központ április 25, 2012 Hír & hírháttér

Autóik beíratására kötelezné a bolgár rendszámmal közlekedőket a kormány

Legfeljebb három hónapig közlekedhetnek külföldi rendszámmal hazájukban az autótulajdonosok, ha a parlament is megszavazza a kormány kedden elfogadott törvénytervezetét. Lucian Diniţa, a közlekedésrendészet vezetője elmondta: a Bulgáriában, Olaszországban, vagy Spanyolországban forgalomba helyezett autókkal – az adásvételi szerződéstől számítva – legfeljebb 90 napig közlekedhetnek majd idegen rendszámmal a tulajdonosok, akár magánszemélyekről, akár cégekről van szó. A 90 nap túllépése kihágásnak minősülne, amit 300 euróig terjedő bírsággal sújtanának. 

 

Romániának a jogosítványokra vonatkozó, 2006-ban elfogadott uniós irányelvet kell jogrendszerében honosítania. A KRESZ változását a kormány arra is felhasználná, hogy gátat vessen a regisztrációs adó kijátszásának. Bulgáriában a romániai regisztrációs adó töredékét kell fizetni a használt autók forgalomba helyezéséért, ezért sok román inkább ott íratják be az autót. A trükk annyira elterjedt, hogy erre valóságos üzletág épült ki, főleg Bukarestben. A rendőrség becslése szerint 45 ezer román állampolgár használ külföldi rendszámú autót Romániában, ezek közül csaknem 20 ezret Bulgáriában helyeztek forgalomba. 


Romániának nemcsak bevételkiesés miatt jelentenek gondot a külföldön bejegyzett autók, a rendőrök szerint az ilyen járművek vezetői az átlagosnál felelőtlenebbül közlekednek annak tudatában, hogy nehezebben lehet beazonosítani őket. 2010-ben 9 ezer súlyos baleset történt a román utakon, ezek közül több mint ezret külföldi rendszámú autó okozott.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 542

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.