Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Az ASA-nak nem, iskolafelújításra szavaztak pénzt

Központ augusztus 31, 2016 Hír & hírháttér

Vitákkal tarkított tanácsülésen fogadták el a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők a költségvetés kiigazítását, amelynek idén már másodszor futottak neki. Az eredeti változathoz képest a tervezet módosításokat szenvedett el, például az ASA futballklub nem kap támogatást, ám az iskolai bútorzatra és a tanintézmények sporttermeinek felújítására összesen másfél millió lejt különítettek el.

A POL látványterve egy iskolai sportpálya felújítására

Az ülésen személyeskedésig fajuló szóváltás alakult ki „forró témának” ígérkező költségvetés-kiegészítés megtárgyalásakor az arról való szavazás mikéntjét illetően. A Szabad Emberek Pártjának (POL) képviselői és Bakos Levente ülésvezető többször is összeszólalkoztak, az utóbbi azzal vádolta Hermann Mark Christiant és Radu Balast, hogy bojkottálják a közgyűlést, a POL-tanácsosok pedig a képviselők jogainak korlátozását rótta fel Bakos Leventének. A teremben az is elhangzott, hogy lecseréljék az ülésvezetőt. A vitát végül Andrei Muresan, a Polgármesteri Hivatal jegyzője oldotta meg, aki a POL-osok véleményéhez hasonlóan úgy ítélte: pontonként kell megvitatni a bizottságok által tett módosításokkal kiegészített költségvetés-kiigazítást, utána pedig az egyéni módosító indítványokat kell megvitatni.

Vásárhely a nemeuklidészi geometria bölcsője

A POL legtöbb indítványát elvetették, amelyek az oktatási intézmények feljavítására, iskolai bútorzatra, óvodák, bölcsődék korszerűsítésére vonatkoztak, a tömegsport támogatására a sportklubok helyett, és a lakosok „buliztatása” helyett a szociális ellátást javították volna. Hermann Márk Christian kijelentette, hogy elvtelennek tartja, hogy négy sportklub több mint 10 millió lej támogatást kapjon, amiatt, hogy hírnevet szereznek a városnak, miközben egyéb tevékenységekre nem jut pénz. „Marosvásárhely a nemeuklideszi geometria bölcsője, és képtelen évente legalább egy matematikai konferenciát megszervezni. A tanácsosok arra hivatkoznak, hogy a teljesítménysportot finanszírozni kell, de miért nem kap soha anyagi támogatást egy matematika olimpiászon jeleskedő diák, vagy sakkban, asztaliteniszben, akár atlétikában teljesítő gyerekek?” – tette fel a félig retorikai kérdést a képviselő.

A Maros KK 2,4 millió lejt kapott

A testület végül nemmel szavazott minden módosító javaslatra, így nem szavazták meg az ASA futballklubnak sem a több mint egy millió lejt, de a Maros Kosárlabda Klubnak szánt 2,4 millió lejre igennel voksoltak.

Továbbá elfogadták a POL-nak két kiegészítési javaslatát, aminek következményeként 1 millió lejt átcsoportosítottak a tanintézmények bútorvásárlására, illetve Győrfi Júlia tanácsos javaslatát, miszerint 218 ezer lejt utalnak a helyi szociális osztály számára két személygépkocsi beszerzésére, illetve egy olyan felmérés elkészítésére fordítanak majd, amely a helyi közösség szociális ellátórendszerének hiányosságait hivatott feltárni. Ezek mellett megszavazták a Peti András által benyújtott javaslatot, amely értelmében további 500 ezer lejjel támogatja a városháza az iskolai sporttermek felújítását.

Share Button
Ennyien olvasták: 1094

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.