Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Az ebola október végére Európát is elérheti

Központ október 6, 2014 Hír & hírháttér

Az ebola október végére Európát is elérheti

Az előrejelzést készítő tudósok a betegség terjedési mintázatának és a légi közlekedési statisztikáknak elemzésével jutottak arra az eredményre, hogy a fertőzés Franciaországot és Nagy-Britanniát is elérheti, de hozzáteszik: rendkívül kicsi a valószínűsége egy járvány kialakulásának egy gazdag és fejlett országban.

    

Szakértők szerint hetvenöt százalék az esélye annak, hogy az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány október 24-éig Franciaországot is eléri, a vírus Nagy-Britanniában való megjelenésének a valószínűsége pedig ötven százalék – közölte vasárnap a Reuters brit hírügynökség egy friss helyzetértékelésre hivatkozva.

Az előrejelzést készítő tudósok a betegség terjedési mintázatának és a légi közlekedési statisztikáknak elemzésével jutottak erre az eredményre. A jelentés azon a feltételezésen alapszik, hogy a légi forgalom teljes kapacitással fog továbbra is üzemelni az érintett régióban. Az utasszám nyolcvan százalékos csökkentésével a járvány Franciaországban való megjelenésére még mindig huszonöt százalékos esély lenne, ugyanez a szám Nagy-Britannia esetében tizenöt százalék. „Ez tényleg egy lutri” – jelentette ki Derek Gatherer, a Lancasteri Egyetem kutatója, aki szerint az Ebola „nem csak Afrika problémája”.

 

Nagy-Britannia és Franciaország is hazaszállította már kezelésre egy-egy ebolás állampolgárát, őket később gyógyultnak nyilvánították. A jelentés szerint sokan úgy térhetnek vissza Európa, hogy még csak nem is tudnak fertőzöttségükről. „Ha folytatódik a betegség tombolása Nyugat-Afrikában vagy még rosszabb lesz a helyzet, ahogy néhányan jósolják, akkor csak idő kérdése, hogy egy beteg felszálljon egy Európába tartó repülőgépre” – hangsúlyozta Gatherer.

Egészségügyi szakértők szerint mindemellett rendkívül kicsi a valószínűsége egy járvány kialakulásának egy gazdag és fejlett országban. „Az emberek nem olyan zsúfoltságban élnek Európában, mint egy monroviai bádogvárosban, ahol minden adott a vírus terjedéséhez. Teljesen más a helyzet egy modern nyugati város rendkívül higiénikus és fertőtlenített környezetében” – tette hozzá a kutató.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 3400 haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A vírus eddig több mint 7200 embert betegített meg. 

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.