Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Az EMNT Maros megyei szervezetének nyilatkozata

Központ február 3, 2012 Hír & hírháttér

Az EMNT Maros megyei szervezetének nyilatkozata emntlogo

 Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete köszönettel és elismeréssel adózik történelmi egyházaink marosvásárhelyi lelkészeinek a magyar együttműködés érdekében kifejtett tevékenységükért és egységes kiállásukért. Úgy tűnik azonban, hogy még ez sem volt elég ahhoz, hogy a Maros megyei RMDSZ vezetősége felülkerekedjen szűk pártpolitikai érdekein.

 

A február 2-i egyeztetésen ugyanis Kelemen Atilla megyei elnök felrúgva szervezete korábbi álláspontját, ellentmondást nem tűrve közölte: Vass Leventét csak az RMDSZ színeiben kívánják indítani a helyhatósági választásokon.

 A tárgyalások során az EMNT az elmúlt évben következetesen a magyarság érdekeit a szervezeti érdekek fölé helyezte, és az egy éve tartó tárgyalássorozaton folyamatosan két fronton harcolt: az egyik oldalon a Magyar Polgári Párt destruktív hozzáállását igyekeztünk szelídíteni, a másik oldalon az RMDSZ román pártokkal alkotott többszörös kormánykoalíciós tapasztalatára és helyzetfelismerésére apelláltunk.

 Marosvásárhelyen a magyarság érdeke megkívánja, hogy valós együttműködéssel mozgósítsuk a magyar választópolgárokat, és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a tervezett formában a „szövetség” önös érdekei miatt ez nem valósulhat meg. Csalódás ugyanakkor, hogy az RMDSZ újfent bizonyítja: vezetői adott szavában nem lehet megbízni. Az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Bernády György általános iskola, a Bodor Péter kút, a Guşă szobor, az utcanévtáblák kétnyelvűségének kérdése, a kisebbségi törvény, vagy az autonómia ügye után a közös magyar polgármesterjelölt esetében is bebizonyosodott, hogy a hangzatos szavak mögött sem felelősségteljes szándék, sem papírra vethető egyezség nem létezik.

 Az EMNT Maros megyei szervezete továbbra is hisz abban, hogy Marosvásárhely magyarságának jövőjére nézve létfontosságú az egyetlen közös magyar polgármesterjelölt indítása.

 Dr. Vass Leventéről az elmúlt hónapokban számtalan köztiszteletnek örvendő marosvásárhelyi személyiség pozitívan nyilatkozott és támogatásáról biztosította. Ennélfogva az EMNT továbbra is fenntartja dr. Vass Levente polgármester-jelöltségét. Azonban, annak tudatában, hogy jelenleg a tényleges magyar összefogás és választói mozgósítás csak a pártok felett, Marosvásárhely magyarságának közvetlen bevonásával lehetséges, egyetlen megoldásnak azt tartjuk, hogy dr. Vass Levente formailag független polgármesterjelöltként induljon a júniusi választásokon. Az ehhez szükséges aláírások összegyűjtését az EMNT tagjai és támogatói örömmel vállalják.

 

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöksége nevében,

Jakab István elnök

Share Button
Ennyien olvasták: 429

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.