Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Az erdélyi magyar politikai rendszerváltást sürgették. Kövér Lászlót az MPP tiszteletbeli elnökévé választották

Központ szeptember 8, 2011 Hír & hírháttér

kover_laszloAz erdélyi magyar politikai rendszerváltást sürgették. Kövér Lászlót az MPP tiszteletbeli elnökévé választották

Szombaton, a Kultúrpalota nagytermében tartották a Magyar Polgári Párt tavaszról elhalasztott III. országos tanácskozását. Mint ismeretes, a márciusban Kézdivásárhelyre tervezett tanácskozást a korrupcióval gyanúsított helyi polgármester előzetes őrizetbe vétele miatt kellett elhalasztaniuk a szervezőknek.

A kongresszust jelenlétükkel megtisztelték és azon beszédet mondtak: Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, a Fidesz országos választmányának elnöke, Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Claudiu Maior, Marosvásárhely alpolgármestere – általános meglepetésre magyarul is üdvözölte a jelenlévőket –, Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke, Kelemen Kálmán, a Romániai Kereszténydemokrata Társulat elnöke, valamint Kincses Ajtay Mária, a MOGYE professzora.

A helyi szervezet vezetőjének, László Györgynek a köszöntője és a vendégek beszédei után a kongresszus menetrendszerű gyorsasággal a következő tárgykörökben fogadott el határozatokat: a Megyei Szervezetek Egyeztető Fóruma felállításáról, az Országos Önkormányzati Testület létrehozásáról, az erdélyi magyar nemzeti identitás megőrzéséről, a 2012-es helyhatósági választásokra való felkészülésről, a Márton Áron Akadémia, illetve az Orbán Balázs Akadémia létrehozásáról, az MPP tiszteletbeli elnökének megválasztásáról, illetve egy politikai nyilatkozat elfogadásáról az erdélyi magyar politikai rendszerváltás szükségességét illetően.

Szintén ez alkalommal osztották ki a Wass-Akarat-díjakat, amelyeket idén az MPP Kolozs megyei szervezetének, Fodor Imrének, Marosvásárhely egykori polgármesterének, az SZNT volt elnökének, valamint Csép Sándor újságírónak ítéltek oda.

Várják Tőkést és csapatát is. Vagy mégsem?

Beszédében az erdélyi magyar politikai rendszerváltást szorgalmazta Szász Jenő, a jövő évi helyhatósági választásokra pedig az RMDSZ ellenében nemzeti alternatívát kínált a választóknak. Ez utóbbi megteremtésében az MPP kész együttműködni mind a Székely Nemzeti Tanáccsal, mind az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, mind magával Tőkés Lászlóval – jelentette ki az MPP elnöke.

Az összefogás, különösen a jobboldali összefogás valóban kívánatos lenne, ha őszintén akarnák, s konkrét lépésekre is hajlandóak lennének érte.

Csakhogy az kölcsönös kompromisszumkészséget, bizonyos hajlékonyságot, korábbi sérelmeken, személyi ellenszenveken való felülemelkedést feltételezne. Aminek a jelek szerint mindkét oldal – a Szász- és a Tőkés-tábor is – híján van.

Üdvözlendő, hogy Kövér László elfogadta a felkérést, s vállalta az MPP tiszteletbeli elnöki tisztét.

Mégis, úgy tűnik, mintha elhamarkodott lett volna a lépés, taktikailag legalábbis. Ha az MPP-ben valóban komolyan gondolták a jobboldali összefogást, akkor a békülékenység jeleként, amolyan engesztelő gesztusként Tőkés Lászlónak kellett volna előbb felkínálniuk. Egy ilyen felkérés visszautasítását, gondolom, nehéz lett volna megindokolni a nyilvánosság előtt.

Így az a látszat, mintha a tiszteletbeli elnök megválasztása által Szász egyetlen célt követett: saját maga párton belüli pozíciójának konszolidálását, erősítését.

 


 

„Erkölcsi kötelességem volt elfogadni. Ez nem egy újabb funkció, hanem egy újabb kapocs, amely ehhez a politikai közösséghez fűz. A polgári alakulatban nagyon sok hasonlóságot vélek felfedezni azzal a fideszes közösséggel, amelynek a tagja vagyok.” Kövér László
 

„Az RMDSZ népnyúzó, ciános politikáját le kell váltani! Célunk az erdélyi magyar erkölcsi többség megerősítése, a nemzeti alternatíva felállítása, amely a nemzeti és keresztény értékközösségen túl képes megszólítani a keresztény gondolkodás jegyében mindazon társadalmi rétegeket (…), akiket a társadalom peremére sodort az elmúlt években az RMDSZ–PSD, RMDSZ–PNL vagy az éppen ma regnáló RMDSZ–PDL kormány.” Szász Jenő


Share Button
Ennyien olvasták: 763

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.