Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

„Az EU-ban hiszek, nem annak vezetőiben…”

Szentgyörgyi László május 20, 2016 Hír & hírháttér

Az Európai Unió Bíróságának múlt héten meghozott ítélete szerint az Európai Bizottság jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács által elindított polgári kezdeményezés bejegyzését. A kedvezőtlen ítéletről, az SZNT tervezett lépéseiről az SZNT elnökét, Izsák Balázst kérdeztük.

izsak_balazs

– Kérem, néhány szóban ismertesse az európai polgári kezdeményezés intézményét, annak lényegét.

A polgári kezdeményezés az Európai Unió viszonylag új intézménye. Az első ilyen jellegű próbálkozást 2013 novemberében jegyezték be. Összesen 51-et kezdeményeztek, közülük 20-at elutasítottak. A maradék 31-ből 12-nek az elindítói időközben visszaléptek, maguk vonták vissza, 16 sikertelennek bizonyult, mindössze 3 esetet tüntettek fel az EU honlapján sikeresként, de egyikükből sem született jogszabály. Ennek alapján kijelenthető, hogy az európai polgári kezdeményezés intézménye, úgy ahogy van, megbukott. Hogy így van, s nem másként, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 2015. október 28-án maga az Európai Parlament szólította fel az Európai Bizottságot, hogy módosítsa a vonatkozó jogszabályt. A Bizottság három hónapig mélyen hallgatott – megjegyzem: a tagországok mindenikében még a polgármesteri hivataloktól is megkövetelik, hogy a lakossági beadványokra harminc napos határidőn belül válaszoljanak –, aztán megszületett a válasz: a szabályzat felülvizsgálata túl korai. A diktatórikus döntés indoklását, magyarázatát nem tartották szükségesnek.

– Ön szerint mivel magyarázható az EU intézményeinek a kisebbségi jogok iránti érzéketlensége?

– Egyértelműen a téves sztereotípiákba belegörcsösült észjárással, az EU vezetőinek, hangsúlyozom: legmagasabb rangú vezetőinek nagyfokú tájékozatlanságával, a felelős gondolkodás hiányával. Egyetlen példa annak alátámasztására, amit mondtam: Kovászna megye és a felvidéki Debrőd önkormányzata éppen az általunk jelzett hátrányos helyzetnek a bizonyítása céljával kérte a belépését a perbe, ezt azonban a törvényszék elutasította. A bírák akkor arra hivatkoztak, hogy Kovászna megye és Debrőd község ebben a szakaszban nem érintett közvetlenül a per tárgyában. A törvényszék maga akadályozta meg, hogy az említett önkormányzatok ecseteljék a hátrányos helyzetüket, most meg kijelentette, hogy a hátrányos helyzet nem bizonyított.

-Akkor ennyi volt? Belenyugodtak a döntésbe?

– Korántsem. Határozott véleményem: a bírósági határozatot meg kell fellebbezni! Mérlegelni kell a polgári kezdeményezés ismételt beterjesztését is. Továbbá: a petíciós bizottság által meg kell szólítani az EP vezetőit, szembesíteni kell az Európai Bizottságot azokkal a hátrányokkal, amelyekkel nemzeti kisebbségként kénytelenek vagyunk nap mint nap megküzdeni. Ezzel párhuzamosan pedig csatlakoznunk kell azokhoz az európai mozgalmakhoz, amelyek az európai polgári kezdeményezés intézményének megreformálását követelik.

– A történtek nyilván az euroszkeptikusok malmára hajtják a vizet…

Tagadhatatlan, egyre népesebb az euroszkeptikusok tábora. Szerintem azonban nem kell a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni. Én az európai normarendszerben, törvényekben, szabályrendszerben hiszek, s nem az Európai Unió vezetőiben, akik a jelek szerint nem nőttek fel a feladathoz, tartásban, elkötelezettségben, képességekben meg sem közelítik az alapító atyákat.   

Share Button
Ennyien olvasták: 572

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.