Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Az IMF a jövő évi adócsökkentések törlését vagy halasztását javasolta

Központ június 15, 2016 Hír & hírháttér

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt javasolta a kormánynak, hogy törölje vagy halassza el a jövő évre tervezett adócsökkentéseket az államadósság növekedésének megállítása érdekében – jelentette ki kedden Reza Baqir, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője.

Az IMF Romániáért felelős tisztségviselője a bukaresti pénzügyminisztérium által szervezett egyik konferencián beszélt erről. Kifejtette: az IMF szakértői szerint az amúgy is jelentős gazdasági növekedés adócsökkentésekkel és béremelésekkel való serkentése növekedési pályára állítja az államadósságot.

A kormány tavaly nyár óta kétszer csökkentette az áfát úgy, hogy kiterjesztette valamennyi élelmiszerre a kedvezményes 9 százalékos kulcsot, az általános áfakulcsot január 1-jétől 24 százalékról 20 százalékra mérsékelte. A hatályos adótörvény értelmében január 1-jétől az általános áfakulcs további egy százalékponttal, 19 százalékra csökken. Emellett az ipari létesítményekre kiszabott, úgynevezett oszlopadót és az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adót is törlik.

Jeffrey Franks, az IMF volt bukaresti küldöttségvezetője arra figyelmeztetett a konferencián, hogy Románia újból elkövetheti azt a hibát, amit a 2008-as gazdasági válság előtt is, amikor szintén prociklikus hatású politikával ösztönözték az amúgy is erős gazdasági növekedést, de az fenntarthatatlannak bizonyult. Szerinte sokkal jobb lenne Románia számára, ha tíz éven át 3,5 százalékkal nőne a gazdaság, minthogy öt évig 4 százalék fölött bővüljön, majd egy válság következzen.

Franks szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága érdekében a hatóságoknak ösztönözniük kell a közberuházásokat, gyorsítaniuk kell az uniós pénzek lehívását, és növelniük kell az állami vállalatok hatékonyságát privatizáció vagy egyéb tőkebevonási mechanizmusok útján.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 433

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.