Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Az interneten szerveznek közvitát az internethasználók alapvető jogairól

Központ október 14, 2014 Hír & hírháttér

Az internethasználók alapvető jogait, valamint személyes adataik kiemelt védelmét fekteti le az a tizennégy pontos charta, amelynek vázlatát hétfőn mutatták be az Európai Uniónak a római parlamentben az alapvető jogokról tartott tanácskozásán. Az olaszul Internet-jogok chartája című dokumentumot angolul és franciául is bemutatták be a római
Boldriniképviselőházban. 

A dokumentum kidolgozását Laura Boldrini, az olasz alsóház elnöke kezdeményezte. Erre különbizottságot állított fel Stefano Rodota olasz alkotmányjogász vezetésével.

A charta az internetet használók egyetemes jogait tartalmazza. Ezek között szerepel az internethez való hozzáférhetőség joga, valamint a személyes adatok védelme. Utóbbi esetében a dokumentum hangsúlyozza az adatok sérthetetlenségének, megváltoztatásának, valamint végleges kitörlésének jogát is. A charta kitér arra, hogy interneten mindenkinek joga van névtelenséghez, a biztonsághoz és a diszkriminációk vagy korlátozások elkerüléséhez.

“A charta azt mondja ki, hogy az internetet használó személyeknek több joguk van, mint magának a hálózatnak” – hangoztatta Stefano Rodota.

A charta vázlatáról október 27-én internetes közvitát tartanak (camera.civi.ci/) az egész EU-ból várva a véleményeket és javaslatokat.

 

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 568

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.