Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Basescu felfüggesztése – nemzetközi sajtóvisszhangok

Központ július 9, 2012 Hír & hírháttér

Basescu felfüggesztése – nemzetközi sajtóvisszhangok

Az egykori hajóskapitányt hatáskörének túllépésével, valamint a fogyatékkal élőkkel és a romákkal szembeni rasszista megnyilvánulásokkal vádolja a parlament, ráadásul Traian Băsescu népszerűsége óriásit zuhant az elmúlt két évben – írja a nemzetközi sajtó az államfő felfüggesztése után.

 

A romániai kormánykoalíció pénteken megszavazta Traian Băsescu felfüggesztését, miután a szenátus elnöke, Crin Antonescu bejelentette, hogy a parlament nem várja meg az Alkotmánybíróság állásfoglalását. Az államfőt hatáskörtúllépéssel vádolták, aki tagadta az ellene felhozott vádakat – fogalmaz a Yahoo News. A portál felidézi, hogy 2007-ben már felfüggesztette a parlament Traian Băsescut, ám a döntő népszavazáson a maradása mellett voksolt a lakosság. Az államfőt rasszista, xenofób kijelentései miatt is vádolta a kormányoldal, ám Băsescu ragaszkodott a véleménynyilvánítás szabadságához, és szerinte senki nem függeszthető fel pusztán a kijelentései miatt. Az államelnök egyébként bocsánatot kért a kijelentéseiért. A kormányoldal július 29-re írta ki az államfő felfüggesztéséről szóló népszavazást, hogy Traian Băsescunak ne legyen sok ideje a kampányra – zárja tudósítását a Yahoo News.


A román parlament úgy szavazta meg Traian Băsescu felfüggesztését, hogy közben az EB és Németország aggodalmait fejezte ki a tekintetben, hogy a balközép koalíció megsérti a demokratikus alapelveket – írja az AFP hírügynökség, amely megjegyzi, hogy az ideiglenes államfői tisztséget Crin Antonescu, a szenátus elnöke veszi át. Az AFP megjegyzi, az USL májusi hatalomátvétele óta Victor Ponta kormányfő folyamatosan az alkotmány megsértésével és olyan megszorító intézkedések életbe léptetésével vádolta Traian Băsescut, amelyek nyomorba döntötték a lakosságot.

A Deutsche Welle szintén kiemeli, hogy a Traian Băsescut felfüggesztő képviselők és szenátorok szerint az államfő 2010-ben túllépte hatáskörét, amikor drasztikus megszorító intézkedéseket jelentett be, megsértve ezzel a kormányfő jogosítványait.

A baloldali román kormány pontot tett az államfő felfüggesztéséről szóló folyamat végére – írja a CNN. Felidézi: az USL végjátéka szerdán kezdődött, amikor a kormánytöbbség leváltotta a képviselőház és a szenátus elnökét.

Nyugtalanul, kezét olvasószemüvegére téve, tehetetlenül követte Traian Băsescu a parlament péntek esti ülését, ahol a többség a felfüggesztése mellett döntött – fogalmaz az El Pais.

Share Button
Ennyien olvasták: 426

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.