Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Beperelte a MOGYE a Tanügyminisztériumot

Központ február 23, 2012 Hír & hírháttér

Beperelte a MOGYE a Tanügyminisztériumot

Bírósághoz fordult az egyetemi charta ügyében a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége, így kívánja tisztázni a rektori hivatal és szenátus, hogy törvényes-e az egyetem működési chartája. Az egyetem közleményben arról tájékoztatott, kedden a marosvásárhelyi ítélőtábla közigazgatási osztályán iktatta a szenátus és a rektori hivatal keresetét. A rektor és a szenátus tagjai egyben a bírósági eljárásra hivatkozva az egyetem ügyeibe való be nem avatkozásra szólítottak fel mindenkit.

Az oktatásügyi minisztériumot azért perelték be, hogy a tárca nem fogadta el az egyetem chartáját. A MOGYE vezetői ennek ellenére úgy tekintik, a dokumentum érvénybe lépett, hiszen a szaktárca nem jelezte a törvényben megszabott 30 napos határidőn belül a dokumentum elutasítását, és értelmezésük szerint ez hallgatólagos elfogadást jelent.

Constantin Copotoiu elmondta: nem akarnak egyebet, mint érvényesíteni az egyetemi chartát. A MOGYE rektora szerint a bírósági eljárás nem befolyásolja az egyetemen zajló belső választások menetrendjét. A választások után a miniszter dönthet: elfogadja a döntésünket, vagy megsemmisíti azt – tette hozzá az intézményvezető.

Ábrám Zoltán orvosprofesszor, a leköszönt szenátus magyar tagja időhúzásnak tartotta a bírósági keresetet. Szerinte az egyetem vezetői a “legjobb védekezés a támadás” elve alapján jártak el. A vitatott charta a tanügyi törvény előírásait figyelmen kívül hagyva nem ismeri el az egyetem önálló tagozataként az oktatási intézmény magyar nyelvű képzését. Ezért a magyar tagozat oktatói bojkottálták a – szerintük érvénytelen – alapokmány alapján kiírt egyetemi választásokat. A magyar bojkottot azonban hat magyar oktató nem vette figyelembe, őket hétfőn beválasztották az egyetem szenátusába a magyaroknak fenntartott helyekre.

forrás:mti

Share Button
Ennyien olvasták: 442

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.