Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Borbély: „Az USL-vel szövetkezünk”

Központ június 20, 2012 Hír & hírháttér

borbely_laszloBorbély: „Az USL-vel szövetkezünk”

Lejártak a helyhatósági választások, és most már csak az a kérdés, hogy hogyan alakul az „egyezkedés” Maros megye és Marosvásárhely tanácsát illetően. Mint ismeretes az utóbbiban 10 RMDSZ-es képviselő jutott mandátumhoz, míg a Szövetség Marosvásárhelyért koalícióból heten, a Szociálliberális Unióból pedig haton kerültek be a városi képviselőtestületbe.  A Maros megyei tanácsba 13-13 képviselője van az RMDSZ-nek, illetve az USL-nek, a PDL-s koalíciónak 6, a Dan Diaconescu-féle pártnak pedig két tanácsosa van.

„Romániában jelen pillanatban a két legnagyobb politikai alakulat az RMDSZ és az USL, így természetes, hogy velük folytatunk tárgyalásokat. Az a célunk, hogy a 38 Maros megyei polgármesterünk mellett minél több alpolgármesteri tisztséget szerezzünk, illetve hogy többséget alakítsunk a helyi képviselő-testületekben. Maros megyében egyértelműen az USL a tárgyalópartner, de vidéken még nem konkretizálódott a felállás. Ugyanakkor megegyezésre törekszünk országos szinten is, de a parlamenti választások előtt senkivel nem kötünk koalíciót” – fejtette ki hétfői sajtótájékoztatóján Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Azt is elmondta, hogy legkésőbb csütörtökig (június 21.) kiderül, milyen egyezségre jutottak a szociálliberálisokkal, illetve az is eldől, hogy ki lesz Marosvásárhely alpolgármestere, de a Maros megyei képviselő-testület alelnöke is nevesítve lesz. A megyei tanács alelnöke nagy valószínűséggel a leköszönő elnök, Lokodi Edit Emőke lesz. Benedek István, az RMDSZ helyi frakcióvezetője szerint az alpolgármesteri tisztségről folyó tárgyalások még zajlanak a Szövetség megyei és helyi szervezeteinek tagjai között, de meg nem erősített források szerint  Peti András, Bakos Levente vagy Józsa Tibor is esélyes a Csegzi Sándor helyére.   

„Megkeresett a Szövetség Marosvásárhelyért képviselője is, vele is tárgyalásokat folytattunk, és bár semmi sincs kőbe vésve, úgy gondolom, hogy a Szociálliberális Unióval fogjuk a helyi önkormányzatban a 2/3-os többséget alkotni” – összegzett Borbély. Emlékezzünk arra, hogy az USL ellenezte a MOGYÉ-n megalakítandó magyar kar létrehozását, és a 2-es Általános Iskola Bernády Györgyre való átkeresztelése ellen is erőteljesen kampányoltak. Tulajdonképpen az az alakulat, amelyet magyarellenes intézkedéseiről ismerhettünk meg.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a két másik magyar párttal – EMNP, MPP – tárgyalnak-e, hisz az RMDSZ jelmondata évek óta a „Minden magyar számít”, Borbély azt válaszolta, hogy az a százezer szavazat, amelyet a két jobboldali párt gyűjtött be, az csupán 4%-át teszi ki a magyar lakosok voksainak. Így nem tekint egyenlő partnerként a szóban forgó politikai alakulatokra, és ha tárgyalni szeretnének azok velük, akkor a politikai alelnök állítása szerint „nyugodtan vissza lehet térni az RMDSZ-be.”


Share Button
Ennyien olvasták: 437

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.