Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Băsescu hajlandó beiktatni az új kulturális minisztert

Központ június 23, 2012 Hír & hírháttér

Băsescu hajlandó beiktatni az új kulturális minisztert

Traian Băsescu államfő hajlandó beiktatni a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hașottit, miután a liberális politikus az elnök kérésének megfelelően írásba adta, hogy nem plagizált – közölte pénteken Bogdan Oprea, az államelnöki hivatal szóvivője. 

 

Crin Antonescu, az USL társelnöke, liberális pártelnök pénteken közölte, Băsescunak nincs jogalapja arra, hogy feltételekhez kösse a miniszter kinevezését. Antonescu egyúttal ultimátumot adott Băsescunak: ha nem írja alá Hașotti miniszteri kinevezését hétfőn 19 óráig (erre az időpontra tűzték ki a beiktatási szertartást), akkor a liberálisok az elnök felfüggesztését kezdeményezik a parlamentben. 


Puiu Hașotti azonban már csütörtökön írásos nyilatkozatot tett közzé arról, hogy az önéletrajzában feltüntetett publikációk saját szellemi termékei, csak nyilatkozatát nem az elnöknek, hanem a kormányfőnek küldte. 

Pénteken Victor Ponta miniszterelnök megtagadta ugyan az irat továbbítását az elnöki hivatalba, de az elnöki szóvivő közölte: az államfő számára az is megfelel, hogy a miniszterjelölt egy másik állami intézménynél regisztráltatta nyilatkozatát, így nincs akadálya beiktatásának. 

Az új miniszter beiktatása része a kormány és az államfő közötti, egyre inkább elmérgesedő vitának. Politikai elemzők szerint Băsescu látszólagos meghátrálása nem feltétlenül jelenti azt, hogy megijedt a felfüggesztés lehetőségétől. Különleges kérésének ugyanis vélhetően nem az volt a célja, hogy ne kerüljön a kormányba egy újabb, plágiummal gyanúsítható miniszter. A megfigyelők úgy vélik: sokkal valószínűbb az, hogy az államfő Victor Ponta hétfőn kirobbant, de időközben más események miatt háttérbe szorult plágiumügyére akarta ismét ráirányítani a közvélemény figyelmét. Erre utal az is, hogy Băsescu a miniszterelnököt szólította fel, továbbítsa neki Hașotti plágium-tagadó nyilatkozatát, holott a jelölt közvetlenül az elnöki hivatalhoz is leadhatta volna a dokumentumot. 

Victor Ponta egyébként az ellene felhozott plágiumvádat Băsescu lejárató kampányának tartja. A kormányfő szerint az államfő egyik tanácsadója győzte meg az ügyről elsőként cikket író Nature című brit folyóiratot arról, hogy doktori disszertációjának fele másolat. A miniszterelnök tagadja a plágiumvádat, nem hajlandó lemondani és úgy véli, így próbál Traian Băsescu bosszút állni rajta, amiért az elnök helyett ő fogja Romániát képviselni az Európai Tanács júniusi ülésén. Az ország külképviselete egyike azoknak a hatásköröknek, amelyeket Victor Ponta megpróbál “visszavenni” az elnöktől.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 353

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.