Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Băsescu: hajóskapitány vagyok, nem dottore!

Központ július 4, 2012 Hír & hírháttér

Băsescu: hajóskapitány vagyok, nem dottore! 

Nincs mesteri vagy doktori fokozatom, én akkora hajókat vezettem, amekkorákat nem adnak mesteri vagy doktori diplomások kezére – jelentette ki hétfőn Traian Băsescu államfő.

Băsescu arra reagálva nyilatkozott a Cotroceni-palotában, hogy Liviu Pop ideiglenes oktatásügyi miniszter hétfőn arra célzott, hogy Traian Băsescu esetleg plagizálta „norvégiai mesteri dolgozatát”. Popot annak kapcsán kérdezték újságírók, hogy az államfő felszólította Ecaterina Andronescut, a tanügyminiszteri tárca várományosát, hogy Puiu Haşotti kulturális miniszterhez hasonlóan tegyen írásos nyilatkozatot arról, hogy tudományos munkáiban nem követett el plágiumot.

Az államfő leszögezte: semmiféle magiszteri diplomája nincs, és soha nem is állított ilyesmit. „Nem vagyok sem doktor, sem dottore” – utalt Băsescu egy korábbi megjegyzésére, amelyet a plágiummal vádolt Victor Ponta miniszterelnök olaszországi, cataniai tanulmányaival kapcsolatban tett.

Băsescu elmondta, önéletrajzában a tanulmányok címszó alatt két bekezdés szerepel: az egyik a konstancai tengerészakadémia elvégzése, a másik egy három hónapos, norvégiai továbbképző tanfolyam, amelyre Norvégia bukaresti nagykövetségén keresztül jelentkezett 1995-ben.

Mint mondta: ő elérte szakmai karrierje csúcsát, hiszen tizenkét éves aktív hajóskapitányi pályafutása csúcsán a Romániában valaha gyártott legnagyobb vízi járművet, a 306 méter hosszú Győzelem nevű tankhajót vezette négy éven át, incidensek nélkül. Ekkora hajót nem adnak mesteri, doktori vagy „dottore” diplomások kezére – fogalmazott az államfő.

A „lopott címekkel” ékeskedőknek távozniuk kell a politikából – szögezte le az elnök –, mivel nem lehet sikeres politikus olyan ember, aki szakmailag nem tudott bizonyítani. Kérdésre válaszolva hozzátette azonban, hogy ezzel nem céloz sem Victor Ponta kormányfőre, sem konkrétan valaki másra.

Forrás: Krónika

Share Button
Ennyien olvasták: 395

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.