Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

„Băsescunak személyes érdekei fűződnek a verespataki aranykitermeléshez”

Központ április 13, 2012 Hír & hírháttér

smaranda„Băsescunak személyes érdekei fűződnek a verespataki aranykitermeléshez”

A Pro Európa Liga helytelennek tartja és a hatalommal való visszaélés iskolapéldájának véli Traian Băsescu államfő Korodi Attilának adott ultimátumát a verespataki aranykitermeléssel kapcsolatosan.

Szerdai sajtótájékoztatóján Smaranda Enache kijelentette, hogy az elmúlt napok nyilatkozataiban az államelnök – kihasználva pozícióját – befolyásolni próbálja a Környezetvédelmi Minisztériumot a Verespatak-ügybeni döntésében. „Ez azt bizonyítja, hogy az államelnöknek személyes érdekei fűződnek ahhoz, hogy a kanadai RMGC befektetői beindítsák a ciántechnológiás aranykitermelést Verespatakon. Ugyanakkor ez azt is alátámasztja, hogy Borbély László volt környezetvédelmi miniszter visszalépése azért következett be, mert az RMDSZ-es politikus nem adta be a derekát, amikor azt kérték tőle, hogy engedélyezze a bányaberuházást” – jelentette ki a PEL társelnöke. Emellett hozzátette, hogy Băsescunak a bánya megnyitásával járó munkahely-teremtésre vonatkozó érve cinikus, annak tükrében, hogy milyen megszorító intézkedéseket hajtott végre az elmúlt időben.

A PEL azon az állásponton van, hogy az államelnök átlépte a hatáskörét, nem tartja be az alkotmányos kötelezettségeit, felhasználja állami befolyását annak érdekében, hogy személyes és a demokrata-liberális pártjához fűződő érdekeket képviseljen. „Nagyon remélem, hogy Korodi Attila, frissen kinevezett miniszter nem fog engedni a politikai nyomásnak, hanem a szakértői véleményt kikérve, és arra építve továbbra is azon az állásponton lesz, hogy Romániában ciántechnológiát alkalmazó bánya megnyitását nem engedélyezhetjük” – összegzett Enache.

Mint ismeretes, kedden Korodi Attila beiktatási ceremóniáján Traian Băsescu államfő határozottan felkérte az új szaktárcavezetőt, hozzon döntést a Verespatak-ügyben. Bár Băsescu nyilvánvalóvá tette, hogy ő az engedélyezés mellett foglal állást, elmondta: akár támogatják, akár elutasítják a bányanyitásra vonatkozó kérelmet, a kormánynak sürgősen kell döntenie.


Share Button
Ennyien olvasták: 508

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.