Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Céljuk a városvezetés leváltása

Központ március 9, 2012 Hír & hírháttér

Céljuk a városvezetés leváltása

Interjú László Györggyel, az MPP Maros megyei szervezetének elnökével

lgy

Két hete már hivatalos, hogy két magyar polgármester-jelölt szeretne megméretkezni a június 10-én tartandó helyhatósági választásokon: dr. Vass Levente RMDSZ-színekben, dr. Benedek Imre pedig a Polgári Koalíció támogatásával. Senkinek sem jelent az újdonságot, hogy a két magyar jelölt két részre osztja a vásárhelyi magyarok voksait, így pedig vajmi kevés esélyünk van arra, hogy a jelenlegi városvezetőt eltávolítsuk páholyából. Erre egyelőre egyetlen gyakorlatba ültethető megoldás létezik: az előválasztás. Az MPP Maros megyei elnökével, László Györggyel beszélgettünk.

 
– Múlt héten megszületett a Polgári Koalíció. Milyen út vezetett eddig?

– Le kell szögeznem, hogy a Polgári Koalíció a választási parancsnak tesz eleget. Létrejöttének oka, célja – amit Marosvásárhely magyar lakossága is egyértelművé tett a politikusok számára –, hogy teljes körű összefogással visszaszerezzük a város polgármesteri székét, illetve az egyszerű többséget az önkormányzati képviselőtestületben. Ebből kiindulva a tavalyi év folyamán tárgyalások sorát folytattuk a magyar politikai alakulatokkal. Igyekezetünk az év végére meghiúsult, és nem jött létre politikai szintű megegyezés. Az RMDSZ úgy értelmezte az összefogást, hogy az általuk kiválasztott polgármester-jelölt mögé mindenki sorakozzon fel. Az MPP továbbra is úgy gondolta, hogy csak a három politikai erő közös megegyezése esetén születhet meg az életképes összefogás. Ennek célja pedig, hogy közösen nevezzük meg Vásárhely egyetlen magyar polgármester-jelöltjét, közös jelöltlistát állítsunk, és megnyerjük a helyhatósági választásokat, illetve visszaszerezzük a tanácsi többséget. Mikor a tárgyalások zátonyra futottak, mi úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk annyiban, és megpróbáljuk más eszközökkel tető alá hozni az összefogást, még akkor is, ha a politikai vetélytársaink ezt nem nézik jó szemmel.

– Köztudomású, hogy korábban több név is felmerült lehetséges polgármester-jelöltjükként. Hogyan döntöttek dr. Benedek Imre mellett?

– Fontos kiemelni, hogy először született meg a Polgári Koalíció gondolata, és utána választottunk jelöltet. Közös értékek mentén raktuk le e koalíció alapját, és ugyanígy közös értékek mentén választottuk ki a tömörülésben helyet kapó egyesületeket, civil és politikai szervezeteket. Megkerestük az összes eddigi jelöltet – Enache asszonyt, Vass Leventét és Benedek Imrét –, akik alternatívát tudnának biztosítani a jelenlégi városvezetővel szemben. Azért esett Benedek professzorra a választásunk, mert ő értett egyet leginkább az általunk és a Polgári Koalíció által megfogalmazott értékekkel: a keresztény-demokrata szemlélettel, a jelöltállítás legdemokratikusabb, legracionálisabb, legeredményesebb, és a vox populi által is kért formájával: az előválasztással. Benedek doktor volt az, aki első perctől nyilvánosan is kiállt az előválasztás ügye mellett. Smaranda Enache is egyetértett azzal, hogy egy efféle megméretkezés nélkül nem lehet magyar jelöltet állítani Vásárhelyen, de azt is elmondta, hogy ő nem szeretne a magyarok belső ügyeibe beleavatkozni. Így a Polgári Koalíció értékrendjébe leginkább Benedek személye illik bele, ezért az általunk javasolt polgármester-jelölt csakis a professzor úr lehet. Emellett a kardiológus első perctől vallotta, előválasztás esetén, amennyiben nem ő lesz a nyertes, kész visszalépni a legtöbb szavazatot elérő személy javára. Úgy gondolom, ennél tisztábban politizálni Marosvásárhelyen jelen pillanatban nem lehet.

 


– Látnak-e esélyt arra, hogy a másik, magát jobboldalinak nevező párt, az EMNP részt vegyen a koalícióban, megvalósítva ezáltal a jobboldali erők összefogását?

– Azt kell mondanom, hogy sajnos két jobboldali erő nem létezik Vásárhelyen. Ismeretes, hogy egy politikai szervezet napi tevékenysége határozza meg annak mivoltát. Ebből kiindulva: egyelőre a magyar jobboldali erő az MPP, tágabb értelemben a Polgári Koalíció. Feltehetjük a kérdést, hogy azok a szervezetek, amelyek ugyan jobboldalinak nevezik magukat, de mégsem ezen a térfélen játszanak, vajon identitászavarban vannak? Mi próbáltunk beszélni az EMNT-vel és az EMNP-vel is, hogyha valóban változást akarnak, akkor ezt ne az RMDSZ-szel való koalícióban keressék, hanem a ténylegesen jobboldali erőkkel. Úgy gondolom, hogy nekünk együtt sokkal könnyebb lenne egy életképes alternatívát biztosítani a jelenlegi posztkommunista Szövetséggel szemben. Bizarrnak és ellentmondásosnak tűnik, hogy Vásárhelyen az EMNP azzal az alakulattal szövetkezne, amely helyett alternatívát szeretnének kínálni.

– Hivatalosan felkérték-e a másik két politikai pártot, hogy csatlakozzanak a Polgári Koalícióhoz?

– Természetesen, hisz nekünk nem az a célunk, hogy külön alakulatok létezzenek, hanem egy széles ölelésű, mondhatni teljes körű összefogás megvalósítása. Kiemelem, hogy elsősorban az RMDSZ-t várjuk a Polgári Koalícióba, mert nekik van erejük, tapasztalatuk és struktúrájuk. Azt szeretnénk, hogy ők bólintsanak rá az előválasztásokra, hisz így fog megszületni a teljes körű összefogás. Az MPP tavaly megtartott kongresszusán hivatalos dokumentumban mondta ki, hogy igenis az EMNP-t magunk mellett szeretnénk tudni. Ez nem demagógia, vagy választási kampányszöveg, hanem konkrét döntés: az EMNP-vel együtt jobboldali alternatívát szeretnénk biztosítani az erdélyi magyaroknak az RMDSZ-szel szemben.

– És milyen válasz(oka)t kaptak?

– Sajnos gyerekeseket és felelőtleneket. Nem vehetünk komolyan, nem fogadhatunk el olyan választ, hogy „szabaduljatok meg az országos vezetőtöktől, és akkor jövünk”. Nem fogadhatjuk el azt sem, hogy Toró T. Tibor Temesvárról idelátogat, és utasításokat ad, hogy a saját pártomban kit, mikor váltsak le, főleg úgy, hogy kérése okát nem is tudja konkrét érvekkel alátámasztani. Ez sokkal inkább zsarolásnak, mintsem jó szándékú javaslatnak tűnik. Nem így működünk. Az MPP sosem mondta, hogy váltsák le Tőkést, vagy akármelyik más párttagot. Azt viszont kijelentettük, hogy különbözőek vagyunk, és vannak közöttük nézeteltérések, de fogjunk össze, hogy jobbak lehessünk.

– A hétvégén tartott SZKT-n Vass kijelentette, hogy nem fél megméretkezni egy előválasztás során. Hogyan ítéli meg, van-e hajlandóság a másik két párt jelöltjei részéről, hogy részt vegyenek az esetleges előválasztáson?

– Meglepett Kelemen Hunor felszólalása a hétvégi SZKT-n, pontosabban az, hogy ő, mint a Szövetség elnöke, hallani sem akar előválasztásról, holott a jelöltjük rájött arra, hogy tulajdonképpen a vásárhelyi lakosok azt kérik, hogy mindannyian fogjunk össze, és ezáltal biztosítsunk egy erős érdekképviseletet. Ugyanakkor kijelentem, hogy Vass Levente nélkülünk nem tud nyerni, és félő, hogyha a kooperáció nem valósul meg, az eredményhirdetés után késő bánat lesz arra gondolni, hogy mégis össze kellett volna fogni az MPP-vel.

– Mik a minimális célkitűzéseik, elvárásaik a választásokkal kapcsolatosan? Hány tanácsosi hellyel lennének elégedettek Marosvásárhelyen?

– Elsősorban el kell mondanunk, hogy Marosvásárhelyen virágzik a korrupció, és maffia típusú szervezetek vezetik a várost, aminek egyértelmű vesztese a helyi polgár. Ezt meg kellene végre állítani! Ugyanakkor transzparenciát kell biztosítani a lakosok számára, hisz minden egyes állampolgárnak joga van megismernie saját közigazgatását, saját döntéshozó testületét. Viszont az sem megoldás, ha egy maffia szervezet román ajkú vezérét leváltjuk, és egy másik maffia szervezet magyar ajkú vezetőjét tesszük a helyére. Vásárhelyen le kell váltani az egész városvezetést, illetve a terjeszkedő és mindent megfojtó „polipkarokat”. Ezt akarja az MPP, a Polgári Koalíció, de ezt szeretné Marosvásárhely lakossága is elérni.
2012-ben, amennyiben Benedek professzor elnyeri a polgármesteri széket, illetve a Polgári Koalíció többségbe kerül a döntéshozatalban, az év végére szavatoltan konkrét eredményeink lesznek.

Share Button
Ennyien olvasták: 496

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.