Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

„Cetlizés” és amatörizmus az RMDSZ-ben?

Központ október 27, 2016 Hír & hírháttér

Vásárhelyi szövetségiek szópárbaja

Heves vita alakult ki a közösségi portálon RMDSZ-es tisztségviselők között a polgármesteri hivatal sporttámogatási határozattervezete kapcsán. Ám a szóváltás személyeskedésbe csapott át, amelyben Orosz Attila, a városi szervezet volt ügyvezető alelnöke opportunizmussal vádolja Vass Levente képviselőjelöltet, amatörizmussal pedig az önkormányzati képviselőtestület RMDSZ frakcióját. Arról is kitálal, hogy a júniusi helyhatósági választásokra összeállított listát nem bízták a véletlenre, mint írja: „cetlizéssel” történt.

14875357_10210477983766976_409475159_n

Vass szava az Oroszé ellen

Orosz Attila bejegyzésében nehezményezi, hogy az RMDSZ hozzájárulásával szeretnének a város pénzéből, újabb 20 millió lejt kiutalni különböző sportegyesületeknek. „Gondolom, ebből le lehetett volna aszfaltozni például a Kistemplom háta mögött levő teret, esetleg meg lehetett volna javítani egy pár iskola immár penésszel díszített mellékhelységeit, vásárolni lehetett volna belőle pár új autóbuszt. A legjobban az fáj, hogy alig telt el egy pár hónap a választások óta, és az RMDSZ máris kezdi megmutatni igazi arcát és azt, hogy tulajdonképpen miért van ott, miért ebben a konfigurációban. Én vásárhelyi magyarként nem hatalmaztam fel erre az RMDSZ-t” – írja. Továbbá Vass Levente képviselőjelöltet azzal vádolja, hogy megzsarolta az RMDSZ-t, hogy akarata szerint álljon össze a tanácsosi lista.

Vass Levente – utólag törölt – bejegyzésben reagált párttársa vádjaira: „Disznó ember vagy, Attila. Nyálazva röfögtél egy tanácsosi helyért a nyáron. Megméretkeztél és alulmaradtál másokkal szemben” – írja, de azt is hozzáteszi, hogy amikor Orosz Attila még rendszeren belülinek számított, soha nem emelte fel a hangját a sporttámogatások ellen.

Orosz szerint Vass hazudik, és állítja, hogy három éven át szajkózta, hogy nem szeretne tanácsos lenni, és a listán való szereplést többször is elutasította, arra hivatkozva, hogy előre látta, milyen csapat körvonalazódik az önkormányzati választásokra. A tisztség visszautasítását egyébként Haller Béla volt tanácsos is megerősítette.

Cetlizéssel állt össze a tanácsosi lista?

„Egy pár napra rá (Peti – szerk. megj.) András ajánlotta fel, hogy legyek megyei tanácsos, és több nap gondolkodás után elfogadtam. Utána derült ki, hogy te (Vass Levente – szerk. megj.) megígérted Szigyártó Zsombornak, hogy megyei tanácsost csinálsz belőle. Ez volt az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy számomra elfogadhatatlan, hogy egy olyan ember legyen megyei tanácsos, aki magyarul sem beszélni, sem írni nem tud, csak azért, mert belső ellenzékes korodban like-olgatta a bejegyzéseidet, és végrehajt minden rábízott feladatot. Azt is elmondtam, hogy számomra megtiszteltetés lenne mást, nálam érdemesebb embert odasegíteni, és azonnal visszalépnék, ha olyan lenne az ellenjelölt” – emlékszik vissza Orosz. A volt ügyvezető alelnök kitálal arról is, hogy az akkori lista összeállítása is olyan volt, mint a szeptemberi – szenátor- és képviselőjelölteket – rangsoroló gyűlés, azaz az előre beszervezett küldöttek cetlikkel a kezükben ültek, és a nekik előre megmondott személyekre kellett szavazniuk. „Sorrendben szerepeltek a cetlin a személyek nevei, nehogy hiba csússzon a rendszerbe” – írja Orosz.

RMDSZ-esek, ha összeugranak

Vass másképp emlékszik a történtekre, szerinte Szigyártó vállalta a 14., akkor nem bejutónak számító helyet, Orosz pedig nem a 15-16-at. „Ha vállalta volna, ma már bent lenne, vagy Csép helyett bejutna decemberben. Innen a frusztrációja. Sajnos ilyen emberekkel vagyunk körülvéve” – sommázott az orvos-politikus.

Szigyártó Zsombor is reagált Orosz kijelentéseire: „Emlékszem, hogy ezelőtt két évvel azt mondtad, hogy te nem szeretnél semmilyen közszereplést vállalni. Hogy a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető csapatában látod a helyed mint a helyi szervezet morális iránytűje. Meggyőződésem, hogy a személyeskedéssel nem a választók, hanem a saját érdekeid képviseled. Attila, nekem nincsenek önértékelési problémáim, nem foglak perrel fenyegetni, nem vágok vissza valami frappáns beszólással, nem idézem, hogy becsmérelted a szervezet vezető politikusait, olyant is, aki később több mint 24 000 szavazó bizalmát élvezte.  Egyetlen dolgot fogok csinálni: őszintén sajnálni téged, hogy ilyen ember lettél” – áll a kommentben.

Orosz továbbra is fenntartja, hogy Szigyártó alkalmatlan a tanácsosi feladatkörre, és felsőbb utasításnak eleget téve vállalta a tisztséget. „A képviselő, a szenátor, a tanácsos a közösség szolgálatában kell álljon, és nem a közösség ura/zsarnoka. Lejárt az az idő, amikor nyugisan támadtátok (ő és Vass Levente – szerk. megj.) a szervezetet nap mint nap. Ma ti vagytok bent, és ti szentesítettétek ezt a politikai modellt” – zárta Orosz.

Share Button
Ennyien olvasták: 770

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.