Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Copotoiu: „csak” két év kell a magyar főtanszékek beindításáig

Központ február 20, 2012 Hír & hírháttér

Copotoiu: „csak” két év kell a magyar főtanszékek beindításáig

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tájékozódott szombaton a tanügyminiszter. Catalin Baba a román és a magyar tagozat két-két képviselőjével folytatott megbeszélést, a találkozó nem volt sajtónyilvános.

 

A magyar oktatókat dr. Szilágyi Tibor szenátustag, egyetemi professzor is képviselte, aki a Marosvásárhelyi Rádiónak megerősítette: informális jellegű volt a találkozó, a tanügyminiszter tájékozódni akart az egyetemen kialakult helyzetről, részleteket azonban nem kívánt elárulni a megbeszélésről. Dr. Constantin Copotoiu, az egyetem rektora a rádiónak elmondta, egyebek mellett a magyar főtanszékek beindításáról is tárgyaltak a tárcavezetővel. Elmondása szerint a tanügyminiszter arra kérte a feleket, hogy próbáljanak ideiglenes megoldást találni mindaddig, míg sikerül véglegesen rendezni a magyar szakok kérdését. Az intézmény rektora szerint legkevesebb két évbe telne az akkreditáció megszerzése, míg a magyar tannyelvű szakok elindítását az is akadályozza, hogy nincs elegendő magyar oktató. Holott az összes magyarországi egyetem biztosította arról a MOGYÉ-t, hogy amennyiben megalakulnak a magyar departamentumok, azonnal tanárokat küldenek a városba.

Az RMDSZ kijelentette, hogy az infrastukturális és szociális kérdések mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának létrehozásától is függővé teszik a kormányzati szerepvállalást. Constantin Copotoiu azonban tiltakozik ez ellen, mint mondta, nem tűrik, hogy politikai játszmák eszköze legyen a marosvásárhelyi orvosképzés.

Forrás: targumureseanul, citynews.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 441

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.