Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

DNA-vizsgálat az Unirea iskolánál: „Nem tudják lenyelni a történelmi igazságtételt!”

Pál Piroska november 12, 2015 Hír & hírháttér

Vizsgálódik az Országos Korrupcióellenes Ügyészség marosvásárhelyi területi irodája az Unirea Nemzeti Kollégium visszaszolgáltatása kapcsán. Az ügyészség a 2015-ös évi 150-es számú bűnügyi dosszié kapcsán indított bűnvádi eljárást hivatali visszaélés gyanújával. A hasonló eseteket a 2000-es évi 78-as számú törvény 13-as cikkelye szabályozza és bünteti. Az átirat szerint az Unirea Nemzeti Kollégium épületeit úgy szolgáltatták vissza az egyháznak, hogy az soha nem volt a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában. Tamási Zsolt, a Római Katolikus Státus kuratóriumi tagja, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatója határozottan visszautasítja a vádakat.

colegiulunirea_800

„Nem tudnak belenyugodni a helyzetbe!”

Tamási lapunknak elmondta, ha feljelentés történik, nyilvánvaló, hogy a Korrupcióellenes Ügyészségnek el kell kezdenie a kivizsgálást. Hozzátette: az épület visszaszolgáltatása 2004-ben történt meg, és akkor Marosvásárhely polgármestere megtámadta a kormány döntését, de elveszítette a pert, és a Legfelsőbb Bíróság végleges határozatot hozott az ügyben, így nem világos számára, milyen jogalap szerint indul vizsgálat. „Magyarán nem csak a visszaszolgáltatási bizottság döntését kérdőjelezi meg a DNA, hanem a Legfelsőbb Bíróságét is. Én úgy gondolom, hogy nem tudják elfogadni a történelmi igazságtételt. Az Unirea Nemzeti Kollégium mindig is egyházi ingatlan volt, az épületet az egyház építtette, egyházi iskola működött benne. 1948-ban államosította egy kommunista törvény, ezt semlegesítette a visszaszolgáltatás. A feljelentők és egyes román nemzetiségű elöljárók problémája az, hogy nem tudnak semmiképp belenyugodni, hogy ez megtörtént” – fogalmazott Tamási Zsolt.

Dan Tănasă a feljelentő

Az iskolaigazgató információi szerint a feljelentést a magyarellenességéről hírhedt Dan Tănasă fiatal blogger tette, sőt, az online naplójában meg is jelenik egy csatolt átirat, amelyben a Korrupcióellenes Ügyészség válaszol az ő beadványára, amelyben a kivizsgálás elkezdéséről értesíti. Blogjában Dan Tanasa azt írja: „A Méltóságért Európában Polgári Egyesület 2014 novemberében tett feljelentést az ügyészségen visszaszolgáltatási törvényszegés gyanújával. (…) A szóban forgó ingatlant 2004-ben szolgáltatta vissza a román kormány, holott az sosem állt  a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában” – áll a bejegyzésében.

dantanasakep

Nem forog fenn egy második Mikó-ügy veszélye!

Kérdésünkre, miszerint lát-e esélyt arra, hogy Marosvásárhelyen megismétlődjön a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása körül kialakult hercehurca, Tamási Zsolt határozott nemmel válaszolt. „Nem gondolom, hogy a Mikó-ügyhöz hasonló helyzet alakulhat ki az Unirea Nemzeti Kollégium körül, hisz nem csak a visszaszolgáltatási döntést kellene ehhez érvényteleníteni, hanem a Legfelsőbb Bíróság határozatát is. Ha valami jogtalanság lett volna a restitúció körül, az nem most került volna felszínre, hanem sokkal korábban” – szögezte le.

Történeti áttekintés

Mint ismeretes, már 1702. előtt létezett római katolikus iskolai oktatás Vásárhelyen, de a társadalmi-politikai villongások, változások felszámolták, megszüntették. Az újraindult római katolikus iskolai oktatás többszöri helyváltoztatás után 1905-ben kapott helyet abban az épületben, ahol ma az Unirea és a Római Katolikus Teológiai Gimnázium működik. Az internátus a katolikus egyház és a római katolikus hívek segítségével a főgimnázium épülete mellett 1908-ban épült, és kezdte meg nevelő-oktató tevékenységét.

1948. augusztus 3-án azonban a román állam az államosítási törvény révén felszámolta a felekezeti oktatást, és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium jogfolytonosság nélkül szűnt meg. Az épületek megmaradtak, de a bennük lévő mozgatható javakat: irattár, könyvtár, egyházi jelképek, zenetanítási eszközök, érettségi tablók stb. széthordták, eltűntették, megsemmisítették. A katolikus iskolai oktatás újraszervezését 2002 júniusában az összesereglett öregdiákok szorgalmazták, időközben megalakult az Öregdiákok Sanctus Emericus Baráti Társasága, ennek tagsága segítette a megvalósítást. A 2002 őszén és 2003 tavaszán benyújtott, a katolikus osztályok létrehozását igénylő kérésüket a Tanügyminisztérium elutasította, ám 2003 őszén a szaktárca már elfogadta a kérést, és a következő év tavaszán az írásbeli engedélyt is megkapták.

2014. július 29-én, hosszas egyeztetések és politikai alkuk eredményeként a marosvásárhelyi városi tanács megszavazta a város harmadik kizárólag magyar tannyelvű iskolája, a Római Katolikus Gimnázium létrehozását. A tervezett, II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium nevet még nem vette fel a tanintézmény.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 2394

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.