Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Dr. Benedek István önkormányzati képviselő leköszönő beszéde

Központ május 29, 2016 Hír & hírháttér

Benedek István RMDSZ-es tanácsos 20 éves munka után hagyja el Vásárhely önkormányzatának képviseletét. A múlt heti tanácsülésen búcsúzásképp észrevételeket, javaslatokat osztott meg a következő négy évre mandátumot vállaló képviselőkkel.

A jövőben ne legyen kettéosztva a város!

„Tisztelt kollégák, 20 éven át voltam önkormányzati képviselő, hinni szeretném: tanácsos. Az egyik legrégebbi tagja vagyok e testületnek. Búcsúzóul volna néhány olyan észrevételem, amit a következő testületnek figyelembe kellene vennie, különben az állapotok változatlanok maradnak.

Jelenleg a város – a tanács, a polgármester és az alpolgármester érdemeként – elfogadhatóan, sőt, helyenként jól fejlődött, sok minden megvalósult. Szomorú viszont, hogy továbbra is tapasztalható a város kettéosztottsága, ami úgy vélem: nem tarthat tovább. Elfogadhatatlan az, hogy 20 esztendőn keresztül – néha erősebben, néha kevésbé – éreznem kellett, hogy a háttérben működnek azok az tényezők, amelyek, és akik a tanács háta mögött hozzák a határozatokat, a választott helyi képviselők pedig mindkét oldalról megkapják az utasításokat. Nagyon sok esetben ez történt, és ez a jövőben nem folytatódhat. Ez a város ne legyen továbbra is ily módon kettéosztva. Ugyanakkor az önkormányzati képviselőtestületben felelősségteljes, szakmai szempontból eredményeket felmutató embereknek kell lenniük. Ebbe a testületbe nem jöhet bárki, aki egyébként munkanélküli lenne, vagy akinek az egyetlen célja az, hogy hozzájusson a havi 400 lejnyi honoráriumhoz. Ilyen jellegű gondokkal küszködő személyeknek nincs helyük a tanácsban. Ők csak rosszat tesznek az őket mandátummal felruházó közösségnek.

Nem lehet egyszerűen az utcáról embereket behozni a tanácsba, hogy aztán majd utasításokat hajtsanak végre. Meg vagyok győződve, ha olyan jelöltünk van, akit tényleg foglalkoztat a város jövője, aki megvalósítható projektekkel áll elő – és remélem, a jelöltünk ilyen-: akkor lehet belőle polgármester.

Meggyőződésem, és nyíltam vállalom, hogy 2008-ban szerencsés lett volna Bölöni Lászlót jelölnünk a polgármesteri tisztségre. Őt mindenki elismeri, tiszteli. Az országos futballválogatottal jó eredményeket ért el, tett valamit ezért az országért. Ha 2008-ban őt indítjuk, győzhetett volna – az életkora is alkalmas lett volna, személy szerint meg vagyok győződve, hogy megvolt rá minden esélye. Akkor most másképp élne a két nemzet a városban.

Amíg a tanácsban a legtöbb gond a Florea és a Borbély közötti ellentétből, kettejük harcából adódott, ne csodálkozzunk, hogy sok projekt megakadt, soha nem került megvalósításra.

Jómagam létrehoztam egy rendelőintézetet, ahol csak magyar alkalmazottak voltak. 40 orvos és 50 asszisztensnő. Senki nem segített, vagy akadályozott benne, senki nem kérdezte, mit miért tettem. Kórházat, egy transzplantációs központot alapítottam, ami első helyen áll az országban. Senki nem zaklatott, mindig éreztem a tiszteletet mások részéről. Tisztelték azt, hogy valamit megvalósítottam, és ezt a szakmaiság elismerésként értelmezem.

Még egyszer mondom: tenni kell valamit ebben a városban, hogy ne legyen két egymással szemben álló tábor. Az RMDSZ-frakcióból nekem voltak a legádázabb vitáim a jelenlegi polgármesterrel. Volt olyan pillanat, hogy szinte ölre mentünk. Orvos lévén, tudta, mivel foglalkozom, ismerte az érdemeimet és tisztelt érte. Ezt én éreztem, és ennek köszönhetően bizonyos dolgokatat el tudtam érni a város és a közösség érdekében.

Ha így haladunk, a mai 130 ezer lakosból 10 év múlva majd jó, ha megmarad 100 ezer, majd egy adott pillanatban alig 50 ezer. Egy város önkormányzat, tanács nélkül, egy városháza rátermett polgármester nélkül nem fejlődhet.

Mindannyiuknak a legjobbakat kívánom, és sok sikert az elkövetkezendő 4 évre!

Share Button
Ennyien olvasták: 1233

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.