Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Egészségügy: A 21-es csapdája

Központ január 14, 2012 Hír & hírháttér

21Egészségügy:
A 21-es csapdája

Kisebbfajta szócsata alakult ki szerdán délután a marosvásárhelyi Ifjúsági Házban. A vitaindító téma városunkban is az új egészségügyi kerettörvény volt. Összeültek a vásárhelyi családorvosok a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elöljáróival, de a Maros Megyei Családorvosok Egyesületének elnöke, dr. Ileana Mihaescu és az egyesület titkára dr. Kovács Beatrix is jelen volt.

A januártól életben lévő egészségügyi törvény tovább nehezíti a családorvosok és a hozzájuk forduló páciensek helyzetét. A szóban forgó jogszabálynak egyik legvitatottabb pontja az, amely a vizitdíj bevezetéséről rendelkezik, de emellett a háziorvosok legfőbb kifogása – amely súlyosan érinti az amúgyis bicegő rendszert –, hogy naponta csak húsz beteg vizsgálatát finanszírozza az egészségbiztosító pénztár. Ezen felül fizetni kell a konzultációért, és a huszonegyedik páciensnek már nem írhatnak fel ingyenes, illetve ártámogatott orvosságot, és nem állíthatnak ki küldőpapírt szakorvoshoz és laboratóriumba, amely lehetővé tenné, hogy a rendszer keretében további ingyenes szakorvosi vagy kórházi ellátásban részesüljön. A gyógyszerfelírásnak nemcsak számszerű, de összegszerű havi korlátja is lenne, ami a családorvosok szerint összeegyeztethetetlen letett esküjükkel. Miután tavaly az orvosok országszerte sztrájkoltak amiatt, hogy naponta 20-nál több beteget nem vizsgálhatnak meg ingyen, az idéntől érvénybe lépő keretmegállapodás megoldás helyett még kellemetlenebb meglepetéssel rukkolt elő.

„Az új törvény a páciensek alapvető jogait tiporja a sárba” – kommentálta a határozatot egy, a közönség soraiban ülő családorvos.

„Mivel az intézkedések, nézetünk szerint korlátozóak, és megfosztják a biztosítással rendelkező lakosságot az alapellátáshoz tartozó egészségügyi szolgáltatásoktól, szeretnénk informálni erről az embereket, hogy elkerüljük azt, hogy a rendelőben támadják emiatt a családorvosokat” – fogalmazott dr. Ileana Mihaescu.

Nem működik az arányosság elve

Ugyanakkor illogikusnak tűnik az is, hogy a törvény egyáltalán nem alkalmazza az arányosság elvét, hisz egy laza matematikai számítással rájöhetünk arra, hogy egy hónap 22 munkanapja alatt az orvos maximálisan 440 receptet, küldőpapírt bocsáthat ki. Az a családorvos, akinek 2200 betege van, és a tavalyi évben átlagosan napi 38 receptet írt ki, és az az orvos, aki egy kisebb faluban dolgozik, 300 betege van, és hozzávetőlegesen napi 2 receptet bocsát ki, ugyanannyi – azaz maximálisan húsz – beteggel foglalkozhat ingyen, és írhat ki receptet egy nap leforgása alatt. Nem beszélve azokról a családorvosokról, akikhez 700 krónikus beteg tartozik, akiknek joguk lenne arra, hogy havonta kapjanak ártámogatott gyógyszerre receptet.

Persze, erre megoldás lehetne az, hogy a krónikus betegeknek háromhavonta írják ki az orvosok a gyógyszeradagjukat, de sajnos sokan azzal a problémával találják szemben magukat, hogy a háromhavi orvosság áráért egyszerre nagyon mélyre kell nyúlnia – az alacsony nyugdíjjal rendelkező – öreg nénikének a zsebébe. „Van olyan páciensem, akinek három hónapra írok receptet, és mellényzsebből kifizeti az 1000 lejt, de van olyan is, akinek a 30 lejnyi orvosság megvásárlása is komoly gondot okoz” – példázza dr. Kovács Beatrix.

„Nem lenne meglepő, ha a páciens ránk támadna”

A megyei pénztár vezetőinek legfőbb érve az, hogy a múlt évi statisztikák alapján átlagosan napi 18 receptírás jutott egy családorvosra, de a hátam mögött helyet foglaló háziorvosok kórusban tagadták ennek valóságértékét.

„Nem tudom, hogyan fogjuk mi azt megmagyarázni a 21-dik páciensünknek, hogy – napirenden lévő egészségügyi biztosítása által szerzett jogai mellett – sajnáljuk, de nem írhatunk ki neki receptet vagy küldőcédulát, hisz a törvény tiltja ezt” – méltatlankodott a közönség soraiban helyet foglaló családorvos. „Nem lenne az sem meglepő, ha egy temperamentumosabb páciensünk emiatt erőszakosan ránk támadna.”

A családorvosok egyáltalán nem bizakodóak, de úgy látszik, bele kell törődniük abba, hogy ezentúl ilyen-olyan „cselekhez” folyamodva kell megakadályozniuk, hogy az ország egészségügyi rendszere szétessen, ami a pácienseket sújtja majd a leginkább.


Share Button
Ennyien olvasták: 513

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.